Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2019 09:11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην 9η Έκθεση Κυπριακού Κρασιού, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,  στην όμορφη εκδήλωση του Ομίλου Οινόφιλων Αμμοχώστου, η οποία έχει καταστεί πλέον θεσμός, όχι μόνο για την επαρχία Αμμοχώστου αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.

Η αμπελουργία, και κατ’ επέκταση η οινοποιία, αποτελούν βασικά στοιχεία της αγροτικής μας οικονομίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο και στην καταπολέμηση της αστυφιλίας. Η Κυβέρνηση, αποδίδει μεγάλη σημασία στους δύο αυτούς αλληλένδετους κλάδους και έχει ως βασικό άξονα της πολιτικής της το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας. Μέσω του Προγράμματος, διατίθενται ετησίως γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οινοποιίας, με παράλληλη προώθηση μέτρων αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας της διατροφικής αλυσίδας.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των κλάδων προωθείται και μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με αγροπεριβαλλοντικά μέτρα,  μέτρα διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών οίνου όπως το «Μαραθεύτικο» και το «Γιαννούδι», αλλά και ειδικό επενδυτικό μέτρο μέσω του οποίου παρέχονται επιδοτήσεις για αγορά γεωργικού αμπελουργικού εξοπλισμού. Σήμερα, μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι το προσεχές φθινόπωρο, θα γίνει νέα προκήρυξη του μέτρου αυτού, με ιδιαίτερη στόχευση στις ορεινές μας περιοχές, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού αμπελώνα. Η νέα προκήρυξη, θα προσφέρει στους αμπελουργούς μας την ευκαιρία να αποκτήσουν σύγχρονα μέσα παραγωγής, με απλοποιημένες διαδικασίες και με το ύψος της επιδότησης να φτάνει μέχρι και το 70%.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι συνεχείς βραβεύσεις που λαμβάνουν τα κρασιά του τόπου μας σε διεθνώς αναγνωρισμένους διαγωνισμούς, αποδεικνύουν την υψηλή τους ποιότητα. Επόμενοι στόχοι μας πρέπει να είναι η εδραίωσή τους στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, η διεθνής αναγνωρισιμότητά τους, η προώθηση της χώρας μας ως ξεχωριστό οινοπαραγωγό νησί και η εξάλειψη του εγχώριου αθέμιτου ανταγωνισμού από τους χαμηλού κόστους εισαγόμενους οίνους. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, που γίνονται σε ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με τη συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού οινοποιών, καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει η προώθηση των τοπικών οίνων στους επισκέπτες του τόπου μας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα, πρόσφατα ,την αυξημένη προώθηση ετικετών ξεχωριστών κυπριακών οίνων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και είμαι βέβαιος ότι ο θεσμός της αποψινής εκδήλωσης παίζει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

Κλείνοντας, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Όμιλο Οινόφιλων Αμμοχώστου για τη διοργάνωση της 9ης Έκθεσης Κυπριακού Κρασιού και εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συμμετέχοντες.

--------------------------- 

ΜΑΚ/ΕΙ