Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2019 09:41

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην Υπουργική Διάσκεψη για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, Υπουργική Διάσκεψη για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις με τίτλο «Δυνατότητες Ένστολων, Απόδοση και Προστασία». Η Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποσκοπούσε στην  επαναβεβαίωση, εκ μέρους των μελών του ΟΗΕ, της προσήλωσης τους στο έργο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και στην εξέταση μεθόδων για την ενίσχυση της απόδοσης τους και του καθήκοντος τους για προστασία των αμάχων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη διατήρηση της ειρήνης.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Σάββας Αγγελίδης.   

Στην ομιλία του, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η διατήρηση της ειρήνης εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να σταματήσουμε τον κύκλο των συγκρούσεων. «Εφόσον δεν είμαστε επιτυχείς στην πρόληψη των συγκρούσεων, τότε είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για να αμβλύνουμε τα αποτελέσματά τους και να τις τερματίσουμε, εξυπηρετώντας την προώθηση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Άμυνας, σημείωσε ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στη σύγκρουση που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν, τονίζοντας ότι η διαρκής συναίνεση της φιλοξενούσας κυβέρνησης για την παρουσία και τη λειτουργία μιας ειρηνευτικής αποστολής αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της.

«Ως χώρα που φιλοξενεί μιας μακράς διάρκειας ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος θεωρεί ότι οι εντολές των ειρηνευτικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι απλές, ανεξάρτητα του πόσο πολύπλοκη είναι η σύγκρουση»,  σημείωσε o κ. Υπουργός, τονίζοντας ότι η UNFICYP είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Υπουργός έκανε επίσης, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στα θέματα της προστασίας των αμάχων και ευάλωτων πληθυσμών, ιδίως γυναικών και κοριτσιών, προσθέτοντας ότι  ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών ειρηνευτών και γυναικών σε υψηλές θέσεις διοίκησης είναι το κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση. «Είμαστε υπερήφανοι που η UNFICYP είναι η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση της οποίας ηγούνται γυναίκες και στα τρία σκέλη της, το στρατιωτικό, το αστυνομικό και το πολιτικό», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι οι αρχές της πρόληψης των συγκρούσεων και της διατήρησης της ειρήνης - και όχι πολιτικά κριτήρια - πρέπει να καθορίζουν την ανάπτυξη, την εντολή και τη διάρκεια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ διαθέτει αυτή την εμπειρογνωμοσύνη και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εξετάζει κάθε αποστολή ξεχωριστά, βασιζόμενο αποκλειστικά στο κριτήριο της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου προς όλα τα κράτη-μέλη που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην UNFICYP, υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή κυβέρνηση καλύπτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της UNFICYP μέσω εθελοντικών συνεισφορών και θα συνεχίσει να το πράττει.

«Η UNFICYP είναι μια αποτελεσματική ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ λόγω των σταθερά καλών επιδόσεών της σύμφωνα με την εντολή της. Η παρουσία της είναι απαραίτητη μέχρις ότου διασφαλιστεί το τέλος της παράνομης τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Αγγελίδης πραγματοποίησε, στο περιθώριο της Διάσκεψης, διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας του Καναδά και του Περού, καθώς και με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ρωσίας, Κίνας, Αργεντινής και Σερβίας και είχε τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας της Ελλάδος και της Αρμενίας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Αγγελίδης θα έχει επίσης επαφές στη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

----------------------

(ΕΙ)