Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-04-2019 10:57

Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Μόδεστου Παντελή

Είναι με αισθήματα υπερηφάνειας που τιμούμε και φέτος την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, που αποτελεί για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια εκ των κορυφαίων στιγμών της νεότερης Ιστορίας του. Οι Κύπριοι κάθε ηλικίας πολέμησαν σε μια άνιση μάχη, με τόλμη και ψυχικό σθένος και θυσιάστηκαν για την πολυπόθητη ελευθερία της πατρίδας μας, γράφοντας χρυσές σελίδες δόξας στην Ιστορία μας.

Επιδεικνύοντας παραδειγματική συνέπεια στα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας και του Έθνους, ο Μόδεστος Παντελή, στον οποίο σήμερα αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή και τον προσήκοντα σεβασμό, υπήρξε εκ των πρωτεργατών του αγώνα. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στο κάλεσμα για ελευθερία, αψήφησε τον θάνατο, και με αυταπάρνηση προασπίστηκε τα ιδανικά και τις αρχές του Ελληνισμού.

Μεγαλωμένος σε πολυμελή αγροτική οικογένεια, ο Μόδεστος γαλουχήθηκε από παιδί με τα ελληνικά ιδεώδη και τις αξίες, διακρίθηκε από πολύ νωρίς για την αγάπη τους προς την πατρίδα. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο μέχρι την τρίτη τάξη. Όντας πνεύμα ανεξάρτητο, ο Μόδεστος πίστευε πως το σχολείο τού στερούσε την ελευθερία του και αποφάσισε να το εγκαταλείψει και να ασχοληθεί με τη γεωργία, δίπλα στον πατέρα του.

Αυτή η ανάγκη του για ελευθερία και ανεξαρτησία και τα ανεξάντλητα ψυχικά και πνευματικά του χαρίσματα τον οδήγησαν μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια του, τον Χριστοφή, τον Παναγιώτη, την Ελένη και τον δίδυμο αδερφό του Κυριάκο, στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την απαρχή της έναρξης της δράσης της. Από τον Φεβρουάριο του 1955, οργανώθηκε στην ΕΜΑΚ μαζί με τα αδέρφια του ως μέλη της ομάδας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Το βράδυ της 31ης Μαρτίου 1955η μια εκ των δύο υπο-ομάδων που δημιουργήθηκαν, αποτελούμενη από τον Μόδεστο, τον δίδυμο αδερφό του Κυριάκο και τον Αντρέα Κάρυο, ανέλαβαν υπό τις οδηγίες του Γρηγόρη Αυξεντίου να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα σε ηλεκτροφόρα σύρματα υψηλής τάσης έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτιστεί η Αμμόχωστος την ώρα που οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ θα έριχναν τις πρώτες βόμβες.

Εξοπλισμένοι με τίποτα περισσότερο από μια πέτρα, μια αλυσίδα και ένα σχοινί, επιχείρησαν πολλές φορές να τη ρίξουν το σχοινί πάνω από τα σύρματα και να το τραβήξουν, ώστε να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα. Σε μια από τις προσπάθειες, το σχοινί έπεσε στα βρεγμένα χόρτα και βράχηκε. Όταν εν τέλει έριξαν το σχοινί, και στην προσπάθειά του να το τραβήξει, ο Μόδεστος Παντελή υπέστη ηλεκτροπληξία και πέθανε ακαριαία.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ της 31ης Μαρτίου, είναι από τις παρακαταθήκες και τα διδάγματα του Μόδεστου Παντελή και των άλλων ηρώων του μεγάλου εθνικού μας αγώνα που αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και την καταξίωση του δικού μας αγώνα.

Συμμεριζόμαστε πλήρως τον πόνο, την πικρία και την αγανάκτηση του Κυπριακού Ελληνισμού για τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, αλλά και την αγωνία και τη δίκαιη απαίτηση για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, στην ανάκτηση των περιουσιών και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μιας βιώσιμης και, πρωτίστως, λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τον τόπο μας.

Λύση, η οποία θα αποκαθιστά πρώτων όλων το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη και η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Μια λύση που θα διασφαλίζει σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, ασφαλές και σε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης, σε ένα κράτος που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του συνόλου των πολιτών.

Ενός φυσιολογικού κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών.

Ενός κράτους, το οποίο θα δίνει ανεξαιρέτως στο σύνολο των νόμιμων πολιτών του το δικαίωμα της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Αυτό που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλάκις έχει εκφράσει και διαμηνύσει τόσο στον Γενικό Γραμματέα όσο και στην Ειδική του Απεσταλμένη του είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017, στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα όπως αυτό διασαφηνίστηκε στις 4 Ιουλίου.

Εκείνο το οποίο απομένει και το οποίο ευελπιστούμε είναι επιτέλους η Τουρκία, πέραν των ρητορικών της διαβεβαιώσεων, να αποδείξει με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέλησή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, στις προσπάθειες επανένωσης της πατρίδας μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την τόλμη και τον ηρωισμό του Μόδεστου Παντελή. Πιστός στο ιστορικό καθήκον και απόλυτα προσηλωμένος στις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού που καλλιέργησαν το φρόνημά του, ο Μόδεστος έθεσε εαυτόν στον αγώνα για την απαλλαγή από τον ζυγό και την ελευθερία.

Μέσα από τη δράση του και την φιλοπατρία που επέδειξε ο Μόδεστος, όπως και ολόκληρη η οικογένειά του και όλοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, έγραψε με φωτεινά χρώματα τις σελίδες της Ιστορίας. Η θυσία του τον ανέδειξε σε λαμπρό παράδειγμα, αποτελώντας για όλους εμάς φάρο και οδηγό για τον αγώνα που σήμερα διεξάγουμε και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον στην πατρίδα μας.

Ο αγώνας για την αποκατάσταση της ελευθερίας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στον τόπο μας σφυρηλατήθηκε μέσα από την εθνική αξιοπρέπεια, τη φιλοπατρία, την αγωνιστικότητα και την ανιδιοτέλεια που επέδειξαν οι συμπατριώτες μας στους εκάστοτε αγώνες που χρειάστηκε να δώσουν κατά την πολυτάραχη Ιστορία της.

Εκείνο που απαιτείται αυτή την κρίσιμη ώρα, ως δικαίωση των αγώνων τους, είναι σύνεση και ομοψυχία, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών μας, και να αγωνιστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή.

Ήρωα Μόδεστε Παντελή, αιωνία ας είναι η μνήμη σου!

(ΜΚΥ)