Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-04-2019 11:28

Η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων οικονομικών προβλημάτων, διευκρινίζει ο Υπουργός Υγείας

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, και με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα το πρώτο διάστημα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, δηλώνοντας παράλληλα πως με καλή θέληση και αποφασιστικότητα οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν θα επιλύονται, ώστε οι Κύπριοι πολίτες να λαμβάνουν επιτέλους τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν.

Μιλώντας στο Λιοπέτρι στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη του ΓεΣΥ με την έναρξη της εφαρμογής της 1ης φάσης του, την 1η Ιουνίου 2019.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες για την εισφορά τους στο ΓεΣΥ, δεδομένου ότι ήδη άρχισαν να αποκόπτονται οι εισφορές για την 1η φάση του, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «οι πολίτες αναμένουν το Σχέδιο Υγείας, αναμένουν την εφαρμογή και θεωρώ ότι για αυτό δεν υπάρχουν αντιδράσεις όσον αφορά στις εισφορές τους». Υπογράμμισε δε πως το ΓεΣΥ είναι ένα Σχέδιο που «θα ωφελήσει όλον τον πληθυσμό της Κύπρου, όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένουμε με ανυπομονησία την έναρξή του την 1η Ιουνίου 2019».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα που πιθανόν να προκαλέσει το ΓεΣΥ στη χώρα, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο «λόγω της αρχιτεκτονικής του Σχεδίου. Η νομοθεσία προβλέπει τον λεγόμενο σφαιρικό προϋπολογισμό και αυτό συνεπάγει πως ό,τι εισπράττεται από τους πολίτες, αυτό θα ξοδεύεται. Δεν μπορούν να ξοδευτούν περισσότερα από αυτά που θα εισπράξουμε, ούτως ώστε να δημιουργηθούν πιθανά ελλείμματα και να υπάρξει πρόβλημα. Αυτές οι εισφορές υπολογίζονται να είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ με την πλήρη εφαρμογή και αυτά είναι τα λεφτά που έχει υπολογιστεί να ξοδεύονται, να δίνονται ως ανταμοιβή προς τους συμβαλλόμενους».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή από 1η Ιουνίου 2019, ωστόσο πρόσθεσε πως «με καλή θέληση και αποφασιστικότητα θα τα επιλύσουμε, όπως συμβαίνουν προβλήματα με κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση».

«Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω», είπε καταληκτικά, «είναι ότι με την εφαρμογή στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση του Σχεδίου, ούτως ώστε ο Κύπριος πολίτης να μπορεί να λαμβάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επιτέλους μας αξίζει. Και σαν ευρωπαϊκή χώρα να έχουμε, επιτέλους, ένα Σχέδιο Υγείας που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Είμαστε η μόνη χώρα χωρίς Σχέδιο Υγείας».

(ΜΚΥ)