Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2019 19:48

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της ΕΟΚΑ 1955-’59 στην Αστόρια

Με μια σεμνή αναμνηστική πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Των Αθανάτων» τιμήθηκε στις 31 Μαρτίου, στο Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, η μνήμη των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

Κύριος ομιλητής της 64ης επετείου της 1ης Απριλίου, ήταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «διδασκόμενοι από τις παρακαταθήκες του υπέροχου αγώνα της ΕΟΚΑ και των άλλων ιστορικών μας αγώνων θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης, ομοψυχίας, συλλογικής συστράτευσης και καθολικής ενότητας να φανούμε αντάξιοι και συνεπείς με την ιστορία μας, τους αγώνες και τους αγωνιστές που τιμούμε. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί για όλους εμάς τον φάρο και την πυξίδα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για εθνική δικαίωση. Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις τιμής, όπως η σημερινή, δεν συνιστούν μόνο φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά και υπόμνηση της δικής μας ευθύνης έναντι της πατρίδας και των ηρώων μας».

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι στη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε, απαιτείται τόλμη ,αλλά και αυστηρή συνέπεια σε όσα αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός φυσιολογικού, λειτουργικού και σύννομου με τα ευρωπαϊκά θέσμια ομοσπονδιακού κράτους, προσθέτοντας ότι η «λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και απαλλαγμένο από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και όλη η Κυβέρνηση, έχουμε  απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μας χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσουμε  την πατρίδα μας στην απαλλαγή από το απαράδεκτο στάτους κβο, το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια δικαίων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει διαρκώς εν αμφιβόλω την ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και με βάση το πλαίσιο του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες».

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε, επίσης, ότι «η Κύπρος μέσω των διμερών σχέσεων και των τριμερών συνεργασιών με τις γειτονικές της χώρες αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την Ευρώπη στην προσπάθειά της για ενεργειακή απεξάρτηση. Η κατάσταση πλέον είναι τέτοια που δεν μας θεωρούν μικρούς αλλά ως ισάξιους στρατηγικούς εταίρους, που μπορούμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο σ΄ αυτό τον τομέα. Είναι στα δικά μας χέρια η ορθή πλέον διαχείριση αυτών των δεδομένων. Η συγκρότηση και συνεχής αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών μας, έχει αποδώσει  καρπούς και δεν περιοριστήκαμε απλά σε τελετουργικές διακηρύξεις».

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στον ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, όπως είπε, δεν αποτελεί μόνο χώρο προκλήσεων και εντάσεων, αλλά ταυτόχρονα και χώρο ευκαιριών μετά τις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις.

Χαρακτήρισε ιστορική για την Κύπρο την πρόσφατη παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Πομπέο υποστήριξε τις προσπάθειες των τριών χωρών στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλλοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία. Είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία η ασφάλεια και η ενέργεια».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι πλέον αντιλαμβάνεται πως μένει εκτός της κοινής προσπάθειας και συνεργασίας όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και αυτό οφείλεται στη δική της συμπεριφορά. Κατά συνέπεια θα απωλέσει το προφίλ της περιφερειακή δύναμης, το οποίο προτάσσει. «Σ’ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία θα πρέπει όλες οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα να στραφούν προς την Άγκυρα, προκειμένου να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της τόσο στο Κυπριακό όσο και στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με μια εξωτερική πολιτική, που δεν είναι πλέον μονοθεματική, έχουμε μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο. Η δική σας συνδρομή είναι απαραίτητη για συνέχιση αυτής της πορείας και να πετύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο. Οι φωτοβόλες μορφές των ηρώων του έπους της ΕΟΚΑ μας δείχνουν τον δρόμο που χάραξαν μέχρι να ξεπληρωθεί η ιστορική επιταγή που μας κληροδότησαν. Μέχρι που οι καμπάνες όλων των κατεχόμενων χωριών μας θα κτυπήσουν χαρμόσυνα αναγγέλοντας την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας» κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού σημείωσε ότι ως ελάχιστο φόρο τιμής για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, έχουμε χρέος να είμαστε ομόθυμοι. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του ομογενή αγωνιστή της ΕΟΚΑ κ. Ανδρέα Καρακώστα ο οποίος είχε φυλακιστεί και βασανιστεί από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι στην εκδήλωση «βρισκόμαστε όχι μόνο για να τιμήσουμε την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και να γιορτάσουμε τους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου». Υπενθύμισε, επίσης, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ομογένεια στο Κογκρέσο για άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας δρ Κωνσταντίνος Κούτρας διάβασε την προκήρυξη για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών.

Στην εκδήλωση η Χορωδία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του συμπατριώτη μας Φύτου Στράτη, παρουσίασε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια και απαγγελίες, ενώ προβλήθηκε σύντομο ιστορικό ντοκιμαντέρ και διαβάστηκε κείμενο από τον 13χρονο Νικόλα Πολυδώρου, με καταγωγή από το Φλαμούδι, για το χρέος της νέας γενιάς των ομογενών απέναντι στην Κύπρο και τον Ελληνισμό. Συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χαζηιωάννου.

Επίσης, πριν την εκδήλωση ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε την έδρα του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής στην Αστόρια, όπου είχε συνάντηση με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της υπό αναφορά συνάντησης,  έγινε μια ανασκόπηση της παρούσας πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της ομογένειας και της Κυβέρνησης και αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα στρατιωτικής διπλωματίας. 

____________

/ΣΧ