Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2018 09:08

Δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογής κ. Κύπρου Κυπριανού στις 8π.μ., από το Κέντρο Τύπου, ΓΤΠ

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής κ. Κύπρος Κυπριανού προέβη σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, από το Κέντρο Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στις 8 π.μ., σχετικά με την προσέλκυση των πολιτών στις κάλπες και τις καταγγελίες σε σχέση με τα μηνύματα που απεστάλησαν σε πολίτες το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο.

Ως προς το τι αναμένεται σε σχέση με την προσέλκυση των πολιτών στις κάλπες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως έχει γίνει «μια πολύ εντατική εκστρατεία σε όλα τα ΜΜΕ, καλώντας αρχικά τους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η εκστρατεία αυτή τη στιγμή συνεχίζεται, καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου.

Εάν αυτό επετεύχθη, δηλαδή οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, θα το ξέρουμε στο τέλος της βραδιάς. Πεποίθησή μου είναι πως θα το επιτύχουμε.»
Κληθείς να σχολιάσει τα δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα το βράδυ Παρασκευής και το Σάββατο, όπου μηνύματα απεστάλησαν σε πολίτες καταγράφοντας προβλέψεις για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών και προτρέποντας τον κόσμο να ψηφίσει συγκεκριμένο υποψήφιο, όπως και το κατά πόσον έγιναν καταγγελίες περί τούτου και εάν υπάρχει τρόπος εντοπισμού του αποστολέα, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως οι καταγγελίες υποβλήθηκαν κυρίως χθες το απόγευμα και το βράδυ.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την Αστυνομία. Προ ολίγου μιλήσαμε και με τους υπευθύνους της Αστυνομίας, οι οποίοι διερεύνησαν κάποιες από τις καταγγελίες που μας υποβλήθηκαν. Χθες, κλιμάκιο της Αστυνομίας μας επισκέφθηκε και έλαβε καταθέσεις, ενώ κι εμείς, χθες το βράδυ, είχαμε επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή  και άλλα στελέχη της CYTA.

Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως το κάθε δυνατόν που μπορεί να γίνει για να εντοπιστεί η πηγή, γίνεται.»

Ερωτηθείς εάν η Αστυνομία έχει εκδώσει δικαστικό διάταγμα, ο Γενικός Έφορος Εκλογής είπε πως η Αστυνομία θα προχωρήσει στις ενέργειες που χρειάζονται βάσει του νόμου, ούτως ώστε να μπορέσει η CYTA να αποκαλύψει ονόματα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά σε σχέση με τη ψηφοφορία, ο κ. Κυπριανού είπε πως η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά και πως κάποια μικροπεριστατικά, όπως η ανάγκη αντικατάστασης ατόμου σε εκλογικό κέντρο λόγω ασθενείας, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. «Σε καμία περίπτωση αυτά τα μικροπεριστατικά δεν έχουν επηρεάσει την κανονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας», σημείωσε.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής πρόσθεσε πως τις εκλογές παρατηρεί κλιμάκιο παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς και ομάδα Λειτουργών από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία θα επισκέπτεται εκλογικά κέντρα, ώστε επί τόπου, να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων τυγχάνουν σεβασμού.

Απηύθυνε τέλος έκκληση προς όλα τα επιτελεία όπως τηρήσουν τη νομοθεσία και οι εκλογές να διεξαχθούν με τρόπο άψογο, όπως διαχρονικά συμβαίνει.

--------------------

ΜΛ