Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2019 15:27

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Κάποιοι, οι οποίοι φαίνεται τελικά να υποστηρίζουν περισσότερο τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδικασία σε αδιέξοδο είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς για τη νέα πρωτοβουλία της κας Λουτ στο Κυπριακό, είπε ότι «αυτή τη στιγμή αναμένουμε με ενδιαφέρον τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, την επόμενη βδομάδα θα υποβληθεί η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, βεβαίως, είναι σε γνώση του Προέδρου ότι η Ειδική Σύμβουλος κα Λουτ επεξεργάζεται κάποια ιδέα, η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τον στόχο που έχουμε, δηλαδή τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάποια ιδέα που ,κυρίως, έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ενημέρωση. Επιφυλασσόμαστε να δούμε την εξέλιξη.

Το σημαντικό είναι ότι ο ΓΓ και τα ΗΕ υποστηρίζουν τη διαδικασία, προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες και αυτό δίνει και μια απάντηση στο ότι αξίζει να συνεχίσουμε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άοκνα κάνει διαρκώς όλο αυτό το διάστημα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει πως στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνεται αναφορά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μιλάμε για μια προσπάθεια να ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις, η προσπάθεια Λουτ και να καταλήξουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος και για αυτό τον λόγο είναι που αδιάκοπα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί. Σε αυτό το περιεχόμενο διαβουλεύσεων είναι που κατατέθηκαν και κάποιες ιδέες, χωρίς να αλλάζει ποτέ ο στόχος ότι θέλουμε διεξοδικές διαπραγματεύσεις με δυνατότητες και προοπτικές επιτυχίας και για αυτό τον λόγο είναι που πρέπει να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες με όλες τις παραμέτρους. Και, αντίθετα με ό,τι ακούμε κάποιες φορές να λέγεται, θα πρέπει η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχαμε φτάσει στο Κραν Μοντανά».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή θα ανέμενε κανείς ότι όλοι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει ο Πρόεδρος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αξιοποιώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που είναι ότι σε αυτή τη φάση γίνεται ,επιτέλους, συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας. Έχει τεθεί ,επιτέλους, στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού, της αντικατάστασης του συστήματος των εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας. Αυτά θα έπρεπε ως Κυπριακός Ελληνισμός, ως ελληνοκυπριακή πλευρά να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε. Η αντιπολίτευση που γίνεται - πάντα είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά – δεν πρέπει να καταλήγει να αντιστρατεύεται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η τουρκική πλευρά όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να εκτρέψει τη συζήτηση ωσάν το Κυπριακό να ήταν απλώς και μόνο θέμα πολιτικής συμμετοχής, προβάλλει καινοφανείς αξιώσεις, τη γενικευμένη αξίωση για θετική ψήφο παντού και έχει κάθε λόγο να παρακωλύει την προσπάθεια της κας Λουτ.

Θα έπρεπε, λοιπόν, και θα περιμέναμε ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών, που μπορεί πάντα να υπάρχουν, να υπήρχε μια ενιαία κατεύθυνση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να διεκδικήσουμε να φέρουμε ξανά την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – ήταν η διαπραγμάτευση του Προέδρου Αναστασιάδη που έφερε για πρώτη φορά σε μια Διάσκεψη των ΗΕ την Τουρκία υπόλογο για τη λύση του Κυπριακού – και εκεί θα πρέπει να κατατείνουμε ξανά αν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό.  Το να πολεμάμε όλη μέρα τις θέσεις και τις προσπάθειες που κάνει ο Πρόεδρος, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν δεν θα έπρεπε να έχει η αντιπολίτευση ενημέρωση για αυτά που εισηγείται ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενημέρωση υπάρχει και ο πρώτος που ενημερώθηκε για τις σκέψεις για την αποκέντρωση ήταν το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως, επίσης, και σε κάθε φάση μετά τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ, οι πολιτικοί αρχηγοί τυγχάνουν ενημέρωσης. Το ζήτημα αυτή την ώρα δεν είναι η ενημέρωση, υπάρχει πλήρης ενημέρωση, το ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς. Όταν βλέπουμε ότι εν ψυχρώ στη διάρκεια των διαβουλεύσεων ανακοινώνονται δημογραφικά στοιχεία που δυναμιτίζουν την προσπάθεια, για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίον καθημερινά ασκείται πολεμική στον Πρόεδρο, συγκεκριμένα από το ΑΚΕΛ, δεν διευκολύνει καθόλου την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Η Τουρκία, από την επ’ αύριο του Κραν Μοντανά, και το πλαίσιο Γκουτέρες προσπαθεί να εξουδετερώσει θέλοντας να απαλείψει οποιεσδήποτε αναφορές στο ζήτημα της ασφάλειας, αλλά και την ίδια αυτή την πρωτοβουλία με την κα Λουτ φαίνεται να προσπαθεί να οδηγήσει σε ματαίωση.

Η δική μας προσπάθεια πρέπει να είναι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να αξιοποιήσει τη θέληση που ευτυχώς δείχνει να έχει ο ΓΓ των ΗΕ για να έχουμε ξανά μια λυσιτελή διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο προς τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η σκέψη του Προέδρου για το θέμα δεν είναι καινούρια, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή «είναι η περισσότερο συμβατή με ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Αντί να οργανωθεί σε εθνοτική βάση και να διαιωνίζονται εθνοτικής λογικής διεκδικήσεις», θα ήταν επωφελές «να υπάρχει η συνεργασία μέσα από πολιτικές συγκλίσεις».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος κατέθεσε αυτή την εισήγηση προσπαθώντας να διευκολύνει τα πράγματα και αυτή η θέση δεν αλλάζει επουδενί τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επεσήμανε ,ακόμη, ότι ο ΓΓ των ΗΕ ζήτησε να υπάρξουν νέες ιδέες για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η πρόταση αυτή δεν εκφεύγει του πλαισίου Γκουτέρες, στο οποίο ο ΓΓ των ΗΕ είχε ζητήσει «να διευκρινιστεί πού, πώς, πότε μπορεί να υπάρχει ανάγκη για θετική ψήφο. Οι προτάσεις του Προέδρου είναι για να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερη η ανάγκη για θετική ψήφο για να έχουμε την πιθανότητα να συμφωνήσουμε.

Κάποιοι που φαίνεται τελικά να υποστηρίζουν περισσότερο τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδικασία σε αδιέξοδο».

 

ΡΜ/ΑΜ/ΣΧ