Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2019 16:46

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης για ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις

Θα ήθελα να χαιρετίσω την σημερινή ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις – μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2001 χωρίς να έχει αίσια κατάληξη και που επανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το 2014 στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ετοιμάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο με σκοπό την εισαγωγή του θεσμού στην Κύπρο, ως μια διαδικασία κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη με τη βοήθεια ενός τρίτου, ανεξάρτητου και αντικειμενικού προσώπου  - του διαμεσολαβητή – βοηθούνται στο να διερευνήσουν τις διαθέσιμες επιλογές τους και να επικοινωνήσουν χωρίς αντιπαλότητα μεταξύ τους, με στόχο να φθάσουν σε κοινές αποφάσεις και διευθετήσεις για τις οικογενειακές τους υποθέσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι μέσα από την προσπάθεια εξεύρεσης κοινών αποδεκτών λύσεων στις σχέσεις γονέων – τέκνων όπως η επικοινωνία, η φύλαξη, η διατροφή κ.ά, διαφυλάσσονται οι καλές σχέσεις μεταξύ των γονέων, γεγονός που αποβαίνει προς όφελος των παιδιών. Γι αυτό ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι πολύ σημαντικός όσον αφορά την καλύτερη επικοινωνία με τους δύο γονείς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υποβοηθητικό εργαλείο για επίλυση τέτοιων διαφορών, αφού συμβάλλει στην εξοικονόμηση του χρόνου που απαιτείται μέσω δικαστικών διαδικασιών, στον περιορισμό των εξόδων τόσο των εμπλεκόμενων μερών όσο και του κράτους, αποφορτίζοντας το δικαστικό μας σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το Νόμο, ρυθμίζονται οι αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων, της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού, της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της εμπιστευτικότητας, καθώς και το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση βασίζεται στην εθελούσια συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών. Ταυτόχρονα, εγκαθιδρύεται Μητρώο Διαμεσολαβητών, καθορίζοντας τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν, τα θέματα πειθαρχικών παραπτωμάτων και διαδικασιών εναντίον τους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η διαγραφή τους,. Επιπρόσθετα, καταγράφονται οι υποχρεώσεις, θέματα που αφορούν την αμοιβή των διαμεσολαβητών και κάλυψη των εξόδων τους από νομική αρωγή, τη διαδικασία διαμεσολάβησης, τις προϋποθέσεις τερματισμού της, καθώς και τη σύναψη συμφωνίας συμβιβασμού.

Παρέχοντας ,πλέον, τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του θεσμού, σε συνάρτηση και με την προώθηση του πακέτου νομοθετημάτων που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, ο δρόμος προς τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου στον τόπο μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

(ΕΚ)