Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2019 09:35

18 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων – Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία της Κύπρου

Θέμα: Το αγροτικό τοπίο

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, συνδιοργανώνεται με την Κυπριακή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων ICOMOS και τη στήριξη της Εθνικής Κυπριακής Επιτροπής UNESCO και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ομόδους, εκδήλωση στην Κοινότητα Ομόδους με θέμα «Το Ξηρολιθικό Αγροτικό Τοπίο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στις 16:00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Μονής του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος.

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά, ενθαρρύνοντάς τους πολίτες μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, σε όλες τις εκφάνσεις της. 

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική κάτω από την οποία εντάσσονται οι εορτασμοί, με το φετινό θέμα να είναι «Το Αγροτικό τοπίο - RuralLandscapes», θέμα με το οποίο επιδιώκεται να αναδειχθεί και να προστατευθεί το αγροτικό τοπίο. Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2019 προσφέρει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γιορτάσει και να εκτιμήσει το κυπριακό αγροτικό πολιτιστικό τοπίο. Την ημέρα αυτή, το ICOMOS μέσω των εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών του, ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα να εξετάσουν τη σημασία του τοπίου και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε φέτος, να προβληθεί η Τέχνη της Ξερολιθιάς και η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO 

Η Τέχνη της Ξερολιθιάς είναι στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανθρωπογενές μας τοπίο και συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή οργάνωση του παραγωγικού χώρου των αγροτικών κοινοτήτων και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε περιοχής. Η ξερολιθιά αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο και τεκμήριο της αρμονικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και του  φυσικού περιβάλλοντος.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου 2019, θα επιτρέπει τη δωρεάν είσοδο στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία.

1. Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πάφου «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος

2. Νεκρόπολη Νέας Πάφου γνωστή ως «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος

3. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια

4. Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια

5. Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος

6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή

7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή

8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι

9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας

10. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα

11. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία

12. Νεολιθικός οικισμός στη θέση Τέντα, Καλαβασός

13. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά

14. Αρχαιολογικός χώρος και βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Ταμασού, Πολιτικό

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου.

(ΜΓ)