Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2019 18:25

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 8η Εκλογική Συνέλευση ΚΟΓΕΕ

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω την 8η Εκλογική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, και δράττομαι της ευκαιρίας να επαναβεβαιώσω τη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις συνεχείς προσπάθειές σας για προώθηση των ευκαιριών και των δικαιωμάτων των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών από την ίδρυσή της έχει ταχθεί υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών, μέσω της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, της προώθησης ίσων ευκαιριών με τους άντρες, αλλά και μέσω της επαγγελματικής τους ανάπτυξης και της προώθησης των ηγετικών τους δυνατοτήτων. Μέσα από την ανάληψη πλειάδας πρωτοβουλιών και δράσεων, η  Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών  έχει να καταγράψει ένα σημαντικό έργο ως προς την ισότητα ανδρών και γυναικών, στην αρχή της ενδυνάμωσης ανδρών και γυναικών και στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.  Χρειαζόμαστε ισότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στην πολιτιστική δραστηριότητα και στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Οι αρχές και οι διαπι­στώσεις αυτές έχουν τονιστεί επανειλημμένα σε διεθνείς και σε ευρωπαϊκές διακηρύ­ξεις και αποφάσεις, στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά.

Η υπο-αντιπροσώπευση των γυναικών στην ιεραρχία της εργασιακής πυραμίδας είναι γεγονός σε ολόκληρο τον κόσμο, τεκμηριωμένο σε στατιστικές και έρευνες. Στην ΕΕ, με βάση τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2018 από την Eurostat, το 34% των διευθυντικών θέσεων ανήκει σε γυναίκες και το 66% σε άνδρες.  Στην Κύπρο το 79% των διευθυντικών θέσεων ανήκει σε άνδρες και το 21% σε γυναίκες .

Αυτό οφείλεται σε πολλά εμπόδια λόγω φύλου, και όχι στις ικανότητες της γυναίκας, οι οποίες σε ποσοστό συμπλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερέχουν σε σχέση με τους άνδρες, με το ποσοστό αυτό στην Κύπρο να βρίσκεται στο 33% για τις γυναίκες και στο 30% για τους άνδρες.

Τα εμπόδια αυτά λαμβάνουν διάφορες μορφές και επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, τα χαρακτηριστικά του εργασιακού χώρου, στερεότυπα εις βάρος των γυναικών, ανδροκρατούμενα κριτήρια πριν και μετά την  προαγωγή.  Υπάρχουν και εσωτερικά εμπόδια, τα οποία αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό, αλλά και σε εσωτερίκευση στις γυναίκες περιορισμών από την οικογένεια σχετικά με την ανάπτυξη καριέρας.  

Τα στερεότυπα, επίσης, έχουν κτίσει ένα ανδρικό προφίλ επιτυχημένου διευθυντή και ηγέτη ικανού να παίρνει αποφάσεις πολιτικής σε επιχειρήσεις ή την πολιτική διακυβέρνηση.

Στερεοτυπική είναι, επίσης, η ερμηνεία της υπο- αντιπροσώπευσης της γυναίκας σε διευθυντικές θέσεις, στη δυσκολία των γυναικών να συνδυάσουν τις απαιτήσεις εργασίας και καριέρας και στην προτίμηση των εργοδοτών σε άντρες, με λιγότερες απουσίες και απαιτήσεις λόγω μητρότητας.

Ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο έχουμε προνοήσει και έχουμε εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες έχουν ως στόχο την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη.

-     Προς τον σκοπό αυτό, με την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα αυξήθηκε από τη μία στις τέσσερεις θέσεις.

-     Η ανάθεση θέσεων ευθύνης στις γυναίκες, κατά τους πρόσφατους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες Αρχές ή συμβούλια οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% που ίσχυε το 2016, ενώ όσον αφορά τις προεδρίες, οι γυναίκες κατέχουν το 33% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% που ίσχυε προηγουμένως.

-     ΄Οσον αφορά τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας εφαρμόσαμε συγκεκριμένες δράσεις στη βάση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.

-     Για πρώτη φορά ετοιμάσαμε νομοσχέδιο για το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας στους άνδρες.

-     Εφαρμόσαμε την πληρωμένη άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2017, το ποσοστό του χάσματος των αμοιβών είναι 13,7% σε σχέση με 14,9% που καταγράφηκε το έτος 2013.  Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, το 2010 η χώρα μας είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 9η θέση και ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (16,2%).  Πρέπει ,επίσης, να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατείχε το 2016, την 9η θέση μεταξύ των κρατών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση.

Στα επίσημα έγγραφα της ΕΕ, η ισότητα φύλων σημαίνει ίση παρουσία και ενδυνάμωση και συμμετοχή και των δύο φύλων σε όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Αυτό σημαίνει ίση αποδοχή και καταξίωση των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών και του σημαντικού ρόλου τους στην κοινωνία.

Ως Κυβέρνηση αναπτύσσουμε στρατηγική και μέτρα ενίσχυσης των γυναικών στην κορυφή της ιεραρχίας της επαγγελματικής εργασίας σε όλα τα Σώματα λήψης αποφάσεων.

Κλείνοντας, επιβεβαιώνω εκ νέου την αφοσίωση του Υπουργείου στον στόχο της πλήρης εξάλειψης των διακρίσεων λόγω φύλου και την επίτευξη μιας αγοράς εργασίας απαλλαγμένης από ανισότητες. Στην προσπάθεια μας αυτή, η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών αποτελεί έναν συνεπή και διαχρονικό σύμμαχο, με την οποία είμαι βέβαιη ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία.

___________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Αν. Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Μαρία Κυρατζή.

ΑΜ/ΣΧ