Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2019 10:42

Δήλωση Καλλιέργειας Φασολιών

Ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) υπενθυμίζει όλους τους καλλιεργητές φασολιών, ότι σύμφωνα με την περί Γεωργικής Ασφάλισης νομοθεσία, τα φασόλια θεωρούνται υποχρεωτικά ασφαλισμένο προϊόν.

Οι κίνδυνοι έναντι των οποίων καλύπτονται τα φασόλια είναι το χαλάζι, ο παγετός, η πλήμμυρα, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις και ο θερμός ξηρός αέρας, ενώ το ποσοστό ασφαλίστρου που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί, έχει καθοριστεί στο 3% του μέσου αναμενόμενου εισοδήματος των φασολιών.

Η καταβολή των ασφαλίστρων γίνεται ταυτόχρονα με την υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας, την οποία υποχρεούνται οι παραγωγοί να συμπληρώνουν μέσα σε δέκα (10) μέρες από τη σπορά.

Ο ΟΓΑ έχει υποχρέωση να επιθεωρεί και να ελέγχει περιοδικά τις δηλωμένες φυτείες και ταυτόχρονα να καταγράφει τις αδήλωτες. Για τις εκτάσεις που καταγράφονται, είτε μερικώς ή εξ’ ολοκλήρου σαν αδήλωτες, ο Οργανισμός θα καλεί τους παραγωγούς να καταβάλλουν όχι μόνο το ανάλογο ασφάλιστρο, αλλά και επιπρόσθετη επιβάρυνση ύψους 10% επί του ασφαλίστρου.

Φυτείες για τις οποίες δεν θα καταβληθεί το ασφάλιστρο πριν να επισυμβεί οποιαδήποτε ζημιά, είτε γιατί δεν εντοπίστηκαν από τον ΟΓΑ, ή γιατί οι παραγωγοί παρέλειψαν να καταβάλουν το υπολογισθέν ασφάλιστρο, θα στερούνται του δικαιώματος αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς, χωρίς όμως να απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του ασφαλίστρου.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, καλούνται όλοι οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν φασόλια κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπως το αργότερο μέσα σε δέκα (10) μέρες από τη σπορά, συμπληρώσουν και υποβάλουν στα Επαρχιακά Γραφεία του Οργανισμού το ειδικό έντυπο Δήλωσης Καλλιέργειας, δίνοντας σαφή και πλήρη στοιχεία των τεμαχίων (Φ/Σ και Αρ. τεμ.) και καταβάλλοντας ταυτόχρονα το ανάλογο ασφάλιστρο.

Το ποσό ασφαλίστρου, που έχει καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί ταυτόχρονα με την υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας, ανέρχεται στα €30,60 κατά δεκάριο για τις αναρριχώμενες και στα €10,20 κατά δεκάριο για τις υπόλοιπες ποικιλίες φασολιών.

(ΜΓ)