Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2019 11:01

O Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, στο Λουξεμβούργο. Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020 και η συζήτηση των Υπουργών επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική πτυχή της πολιτικής. Οι μέχρι σήμερα προτάσεις θέτουν πιο φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους τρόπους επίτευξής τους.   

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας χαιρέτησε τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που προτείνονται στη νέα ΚΓΠ, σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας αγροτικής πολιτικής μετά το 2020 που να είναι αποδοτική για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις και να επιτυγχάνει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον.

Ο κ. Καδής υπογράμμισε  ότι η επίτευξη κλιματικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας ΚΓΠ, ωστόσο, αυτή η φιλοδοξία θα πρέπει να λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη την ανάγκη οικονομικής βιωσιμότητας όπως επίσης και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και του ικανοποιητικού εισοδήματος για τους γεωργούς. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη τα κλιματικά και περιβαλλοντικά μέτρα και η απαίτηση για αυξημένη περιβαλλοντική/κλιματική φιλοδοξία να συνοδεύονται με επαρκή οικονομική στήριξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός  κ. Καδής στήριξε τη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ τουλάχιστον στα επίπεδα της υφιστάμενης περιόδου.

Χθες Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, ο Υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των θεμάτων της Φύσης. Ο κ. Καδής παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000 στην Κύπρο, με έμφαση στα θέματα που συζητήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ. Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή του για εντατικοποίηση των προσπαθειών της Κύπρου για επίτευξη των στόχων που τίθενται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για αειφόρο διαχείριση και διατήρηση της φύσης.

(ΑΧ)