Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2019 16:02

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά τη συνάντησή του με τον Γεωργιανό ομόλογό του κ. David Zalkaliani

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι στην Τιφλίδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Γεωργία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα, γεγονός που καθιστά την επίσκεψη αυτή σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά αντικατοπτρίζει και το επίπεδο των σχέσεών μας.

Η σημερινή μας συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, μας έδωσε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Σήμερα, έχει γίνει ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με την υπογραφή, λίγη ώρα προηγουμένως, δύο διμερών Συμφωνιών: μια στον τομέα της Υγείας και μια στον τομέα της Προστασίας και Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, καθώς και ενός Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Γεωργίας. Σύντομα, αναμένεται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών για τη συνομολόγηση και άλλων Συμφωνιών κοινού ενδιαφέροντος.

Με τον φίλο Υπουργό, είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά μου, ενημέρωσα τον κ. Zalkaliani για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την πορεία της Διαδικασίας της Γενεύης, υπό το φως και του τελευταίου γύρου συνομιλιών της 3ης Απριλίου. Εξέφρασα στον ομόλογο μου την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διαδικασία της Γενεύης και την ευχή όπως ο διάλογος αποφέρει απτά αποτελέσματα. Παράλληλα, τον διαβεβαίωσα για τον πλήρη σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Τέλος, με τον Υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε για τις σχέσεις της Γεωργίας με την ΕΕ και εξέφρασα την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης της χώρας για ενδυνάμωση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις για την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στη χώρα, κάτι που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση των σχέσεων της Γεωργίας με την ΕΕ.

Στις 13 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Υπουργική Σύνοδος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία φέτος συμπληρώνει αισίως 10 χρόνια ύπαρξης και επιτυχούς λειτουργίας, και θα έχουμε την ευκαιρία, όχι μόνο να γιορτάσουμε αλλά και να δούμε πως ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα φίλε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω θερμά για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα. Προσβλέπω να σας συναντήσω και πάλι σε τρείς εβδομάδες, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, όπως και στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.

(MΛ/ΕΙ)