Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2019 17:30

Χαιρετισμός του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Διαβητικού Συλλόγου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Διαβητικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της χρονιάς 2018-2019.

Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1979 με όραμα να μεριμνεί για τη διαφώτιση των πασχόντων και των γονέων διαβητικών παιδιών, αλλά και όλης της κοινωνίας γύρω από θέματα που σχετίζονται με τον Διαβήτη. Προβαίνει ,επίσης ,σε ενέργειες για ίδρυση επιστημονικών κέντρων οποιασδήποτε μορφής, που να εξυπηρετούν προληπτικά και θεραπευτικά επιδιώξεις του Συνδέσμου, αναπτύσσει κοινωνικές και άλλες δράσεις που έχουν σκοπό την ευημερία και την αναψυχή των διαβητικών και προάγει τη συνεργασία με παρόμοιους συνδέσμους και ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Απώτερος σκοπός του Συνδέσμου, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και εθελοντικής προσφοράς, ήταν και παραμένει η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, η ευημερία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με διαβήτη.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος επιτελεί αξιόλογο έργο με μοναδικό κίνητρο την καθημερινή ενημέρωση και τη διευκόλυνση των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη, αλλά και γενικότερα την ευαισθητοποίηση και τη διαφώτιση ολόκληρης της κοινωνίας.

Η παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η καθοδήγηση των μελών του, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν αποτελεσματικά τον διαβήτη, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του Συνδέσμου. Με εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος εργάζεται οργανωμένα και με αφοσίωση, προκειμένου να διασφαλίσει την ίση και δίκαιη μεταχείριση των ασθενών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καλλιεργώντας παράλληλα την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μέσα στην μακρόχρονη πορεία του ο Σύνδεσμός λειτουργεί, στηρίζει και αντιμετωπίζει με απόλυτο σεβασμό τόσο τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη όσο και τις οικογένειές τους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα σωστή καθοδήγηση και πρόληψη γύρω από την ασθένεια, η οποία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως. Όλες του οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην καταπολέμηση της άγνοιας και στην εξάλειψη κάθε μορφής προκατάληψης γύρω από την ασθένεια αυτή.

Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στον διαβήτη, επισημαίνοντας ότι είναι θεραπεύσιμος. Ο διαβήτης μπορεί να ελέγχεται και να τυγχάνει διαχείρισης, έτσι ώστε να προλαμβάνονται επιπλοκές. Οι προσπάθειες για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη είναι σημαντικές για την επίτευξη της παγκόσμιας αειφόρου ανάπτυξης, η οποία στοχεύει στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2030.  Πολλοί είναι οι φορείς που καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Φίλες και φίλοι,

Το πολύτιμο αγαθό της υγείας και η παροχή υψηλών υπηρεσιών προς τους πολίτες κάθε ηλικίας είναι και θα παραμείνει κυρίαρχη έγνοια της Κυβέρνησης.   

Η συνεχής προσπάθειά μας για υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων χρόνων στον τομέα της υγείας, επικεντρώνεται στη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας με επιτυχία, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας και διασφαλίζοντας την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να συνδράμουμε όλοι με συναινετικό πνεύμα  και ενότητα δυνάμεων, ώστε να επιτευχθεί με επιτυχία η εισαγωγή ενός ανθρωποκεντρικού Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο θα αναγνωρίζει ότι η παροχή υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και όχι προνόμιο. 

Με τη συνεργασία και τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικές αλλαγές στα ευαίσθητα και πολλαπλά  θέματα υγείας, όπου διαχρονικά τα προβλήματα χρονίζουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αισιοδοξία και όραμα, με σύνθεση απόψεων και συναινετικές διαδικασίες, με τεκμηρίωση και συλλογικότητα, με προσήλωση στον στόχο και σκληρή δουλειά, δεν μπορεί παρά να τα καταφέρουμε. Το χρωστούμε στον κάθε ασθενή αλλά και στον τόπο μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλα τα μέλη του Παγκύπριου Διαβητικού Συλλόγου για το αξιόλογο έργο που επιτελούν.

Εύχομαι από καρδίας καλή συνέχεια στις νέες δραστηριότητες που θα προγραμματίσετε και κάθε επιτυχία στις  προσπάθειες που καταβάλλετε, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την υλική, μα κυρίως, την ηθική συμπαράσταση προς τους διαβητικούς συνανθρώπους μας που την χρειάζονται, ώστε να προχωρήσουν στη ζωή τους με πίστη, δύναμη και κουράγιο.

----------------------------- 

RM/ΜΛ/EI