Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2019 13:11

Τις επενδυτικές προοπτικές στον τομέα της Υγείας παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

Τις ευκαιρίες για προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορους τομείς της Υγείας παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο 9ο Nicosia Economic Congress, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή αξιωματούχων του κράτους και άλλων διακεκριμένων προσκεκλημένων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ιωάννου έκανε εκτενή αναφορά στις προοπτικές που προκύπτουν από τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, ιδιαίτερα από την εισαγωγή του ΓεΣΥ, η 1η φάση του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η υλοποίηση του ΓεΣΥ, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, αναμένεται να επιλύσει διάφορα προβλήματα που βιώνει στην καθημερινότητά του ο Κύπριος ασθενής και να δημιουργήσει συνθήκες για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, συνενώνοντας τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και προσφέροντας στους πολίτες της χώρας ισότιμη πρόσβαση σε παρόχους υγείας της επιλογής τους, μη λαμβάνοντας υπόψη ηλικιακούς, οικονομικό-κοινωνικούς και άλλους παράγοντες.

Μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, διαμορφώνεται ένα νέο, ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε μια ενιαία αγορά, με ορθολογιστική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και σωστό προγραμματισμό για τις μελλοντικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και εξοπλισμό. Επιπρόσθετα, μέσα από σειρά κινήτρων που δόθηκαν από τον ΟΑΥ, ευνοείται η δημιουργία νέων πολυκλινικών και ιατρικών κέντρων και η ενοποίηση ήδη υφιστάμενων ιατρείων.

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται για σειρά άλλων τομέων, όπως τα φάρμακα, οι Πανεπιστημιακές Κλινικές, η ηλεκτρονική υγεία, ο ιατρικός τουρισμός και η ιατρική κάνναβη.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας (e-health) σε όλα τα επίπεδα των υγειονομικών υπηρεσιών ενδυναμώνει την παραγωγικότητα, την ταχύτητα και τη διαφάνεια, ενώ συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο και τη μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας.

Στόχος του Κράτους, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση των Πανεπιστημιακών Κλινικών, την καλλιέργεια, την παραγωγή και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης, και με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών εξειδικευμένων στη θεραπεία σοβαρών ή χρόνιων παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση των Πανεπιστημιακών Κλινικών θα επιφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη βελτίωση στην ποιότητα της περίθαλψης και της ανάπτυξης νέων μεθόδων θεραπείας, τη δημιουργία επιστημονικής ερευνητικής κουλτούρας στα νοσηλευτήρια που θα προσελκύσουν συνεργασίες με διακεκριμένους ιατρούς και επιστήμονες του εξωτερικού, την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων από διάφορες πηγές για ερευνητικούς λόγους, και την προώθηση του ιατρικού τουρισμού.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι, επίσης, οι επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει ο τομέας της φαρμακευτικής κάνναβης, μετά και από την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της σχετικής νομοθεσίας, που προνοεί για την παραχώρηση τριών αδειών για δραστηριοποίηση στον χώρο της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. Εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα από την καλλιέργεια και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι πολύ υψηλά, αφού τη δραστηριοποίηση στον τομέα ενισχύουν το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου, το ελκυστικό φορολογικό σύστημα, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, η γεωγραφική θέση της χώρας και η ιδιότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, ο τομέας της φαρμακευτικής κάνναβης δίνει προοπτικές για επένδυση για εταιρείες start-up και βιομηχανίες φαρμάκων, όπως επίσης και ανάπτυξη της καινοτομίας.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες που προσφέρει η βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο. Στις μεγάλες προοπτικές συντείνουν οι ιατρικές υποδομές, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας, οι καιρικές συνθήκες, η εγγύτητα της Κύπρου με μεγάλες αγορές της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής. Στην χώρα μας, είπε τέλος ο κ. Ιωάννου, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επένδυση στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας και της λειτουργίας κέντρων αποκατάστασης.

(ΜΚΥ)