Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2019 19:45

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Η σημερινή βραδιά είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για τους ασθενείς όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Μαζί με τους ασθενείς, γιορτάζουμε όλοι και συνενώνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς συμπολίτες μας απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Θα ήθελα με την ευκαιρία να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορεί να βρίσκεται μαζί μας απόψε.

Αγαπητοί φίλοι,

Η φετινή εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο-ορόσημο για τον τομέα της Υγείας στην χώρα μας. Ευρισκόμενοι μόλις 40 μέρες πριν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, Πολιτεία και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα προχωρούμε ενωμένοι, ώστε να προσφέρουμε στους Κύπριους πολίτες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Από ιδρύσεώς της, το 1986, η Ομοσπονδία έχει θέσει κάτω από την ομπρέλα της 30 Συνδέσμους ασθενών και εκπροσωπεί χιλιάδες ασθενείς σε παγκύπρια βάση. Στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασθενών (European Patients Federation-EPF), αλλά και μέσα από τη δράση της σε εθνικό επίπεδο, η ΠΟΣΠΦ έχει δώσει δείγματα γραφής του ουσιαστικού ρόλου που επιτελεί στην προώθηση θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των Κύπριων ασθενών.

Εξαιρετικά εποικοδομητική και ουσιαστική υπήρξε η μέχρι τώρα συμβολή της Ομοσπονδίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ενός νέου Συστήματος που εδράζεται σε αρχές που εξυπηρετούν πρωτίστως τους ασθενείς και διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Στόχος μας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά και τη ριζική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, είναι να τερματίζουμε την ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες της Κύπρου όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και τον διαχωρισμό των ασθενών βάσει κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.

Βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν την εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ. Ενός ΓεΣΥ που ήταν διαχρονική απαίτηση των οργανωμένων ασθενών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, για ολόκληρες δεκαετίες. Είναι η ώρα που πρέπει όλοι, Πολιτεία, πολιτικός κόσμος και κοινωνία, να συστρατευθούμε ώστε η μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα στο νέο, να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη. Είναι μέσα από τις δυσκολίες που θα προκύψουν και με καλή θέληση και αποφασιστικότητα, που θα καταφέρουμε συλλογικά να κάνουμε το Σύστημα Υγείας πιο λειτουργικό και πιο χρηστικό για τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, από πλευράς μας, είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και έχουμε την πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να παρέχουμε στους Κύπριους πολίτες το σύστημα υγείας που τους αξίζει.

Φίλες και Φίλοι,

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων αποτελεί για το Κράτος έναν πραγματικό κοινωνικό εταίρο που ουσιαστικά και ειλικρινά αναζητεί και προτείνει λύσεις που προωθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Πέραν της ενεργού και εποικοδομητικής της δράσης για το ΓεΣΥ, προώθησε και συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση και την απάμβλυνση θεμάτων όπως η μείωση των λιστών αναμονής, ενώ έχει να επιδείξει ενεργό ρόλο σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και προγράμματα.

Για όλα αυτά και όλα όσα δυστυχώς δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να αναφέρουμε σήμερα εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον ακούραστο και αγαπητό φίλο Μάριο, Πρόεδρο του ΠΟΣΠΦ, αλλά και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Μέσα από τη δράση σας δείχνετε σε όλους εμάς το παράδειγμα πως μέσα από ομαδικότητα και βάζοντας το καλό συμφέρον του συνόλου, μπορούμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση, μέσω του  Υπουργείου Υγείας, θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο σας και να υλοποιεί στο μέτρο του δυνατού τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, που στόχο έχουν την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι υποδείξεις και τα σχόλιά σας είναι πολύτιμα στον σχεδιασμό ορθών και κοινωνικά αλληλέγγυων πολιτικών και είμαι βέβαιος ότι η ήδη αγαστή συνεργασία μας θα ενισχυθεί στο μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ. 

* Τον χαιρετισμό εκφώνησε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.