Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2019 11:29

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στις εργασίες του Συνεδρίου για Καταπολέμηση της Διεθνούς Τρομοκρατίας, στην Αγία Πετρούπολη

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στην Αγία Πετρούπολη οι εργασίες του Συνεδρίου για την Καταπολέμηση της Διεθνούς Τρομοκρατίας, που συνδιοργάνωσαν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και η Διακοινοβουλευτική Ένωση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Δ.Ε. ΚΑΚ).  Στο Συνέδριο συμμετείχε η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπό την ιδιότητα της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Με παρέμβασή της στην ενότητα με θέμα την αποτροπή παράνομης χρήσης των τεχνολογιών δικτύου, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και των κοινωνικών δικτύων με σκοπό την εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεών, η κα Χαραλαμπίδου προειδοποίησε ότι συζήτηση επί του περιορισμού θεμελιωδών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης με πρόσχημα την προστασία και την ασφάλεια, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Αναφερόμενη σε αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων, που σημειώθηκαν πρόσφατα, η Κύπρια βουλεύτρια επεσήμανε την ανησυχία που προκαλείται στον κάθε πολίτη για την ασφάλειά του.  Τόνισε ότι, ενώ η παρακολούθηση των αποτρόπαιων εικόνων των θυμάτων της τρομοκρατίας συγκλονίζει, εντούτοις αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες πρέπει να κτυπηθούν στη ρίζα τους. Επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύπλοκη, σημείωσε ότι, για την επίλυση του προβλήματος, χρειάζεται να γίνουν κάποιες παραδοχές και, κυρίως, ότι η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές ιδέες, περιλαμβανομένων ναζιστικών και εθνικιστικών ιδεών, βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε συνθήκες φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, καταπίεσης και ξένων παρεμβάσεων στο εσωτερικό των κρατών.  Υποστήριξε, τέλος, ότι, ενώ η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, εντούτοις η διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών και ο τερματισμός των επεμβάσεων στο εσωτερικό ξένων κρατών είναι μακροπρόθεσμα η μόνη οδός για αντιμετώπιση της μάστιγας της τρομοκρατίας με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο.  

(ΜΛ/ΕΙ)