Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2019 11:29

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες της Αμπέτειου Σχολής Καΐρου

Είναι με μεγάλη χαρά, αλλά και συγκίνηση που σας καλωσορίζω σήμερα στο  Προεδρικό Μέγαρο.

Εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Αμπέτειου Σχολής του Καΐρου μαζί με τους καθηγητές σας, είστε η ζωντανή έκφραση της μεγάλης κληρονομιάς του ελληνικού πολιτισμού στη γειτονική μας χώρα, την Αίγυπτο, με την οποία μας συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Δεσμοί που αρχίζουν από τα βάθη της ιστορίας και συνεχίζονται με την πολύ μεγάλη προοπτική και τη βεβαιότητα να γίνουν ακόμη πιο σημαντικοί και ωφέλιμοι για τις σημερινές και όλες τις επόμενες γενιές.

Η επίσκεψη σας εντάσσεται, ακριβώς, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή.

Το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων κορυφής μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας. 

Είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων όπου και οι τρεις χώρες μας διαθέτουν ισχυρές διασπορές.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Οι ανταλλαγές επισκέψεων και φιλοξενίας νέων από τις τρεις χώρες προσθέτουν σημαντικά στις προσπάθειες μας και εμβαθύνουν τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μας, αφού τους φέρνουν σε επαφή τόσο με την ιδιαίτερη ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, όσο και με τους νέους τους που αποτελούν την ελπίδα και το αυριανό μέλλον τους.

Τρέφουμε για σας και την ιστορική σχολή σας αισθήματα θαυμασμού και μεγάλης εκτίμησης. Η Αμπέτειος Σχολή αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο διατήρησης και μετάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ένα πρότυπο επίσης κέντρο πολιτισμικής και θρησκευτικής μείξης με τα τρία τμήματα της, το ελληνικό, το αραβικό και το αγγλικό.

Συγχαίρω θερμά τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς της Σχολής για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν στην προώθηση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και πολιτισμού μας.

Σας καλωσορίζουμε και εύχομαι η επίσκεψή σας αυτή, όπως και οι άλλες επισκέψεις και επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των χωρών μας, να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το όραμά μας για τα οφέλη που μπορούμε από κοινού να προσδοκούμε από τις διασπορές των χωρών μας και ,ιδιαίτερα, από τους νέους και τις νέες τους.

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)