Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2019 16:55

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού Junior Achievement Κύπρου «Επιχείρηση της Χρονιάς 2019»

Εκ μέρους του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαιρετίζω τον σημερινό τελικό και την τελετή βράβευσης του Junior Achievement Κύπρου, μια εκδήλωση που διεξάγεται με στόχο να επιλέξει ανάμεσα στις ομάδες που έχουν ξεχωρίσει στο διαγωνισμό για την «Επιχείρηση της Χρονιάς 2019».

Συγχαίρω θερμά το Junior Achievement Κύπρου και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μέσα από το διαγωνισμό «Επιχείρηση της Χρονιάς», ένα πλαίσιο ανάδειξης της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της κοινωνικής δράσης και της ευαισθητοποίησης των νέων μας. Να συγχαρώ ,επίσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο Junior Achievement Κύπρου, το οποίο υποστηρίζει διαχρονικά, παρέχοντας τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από νωρίς στην παιδική ηλικία και μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του σχολείου.

Πρωτίστως, όμως, θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές των Λυκείων που συμμετείχαν και φέτος στον διαγωνισμό, καθώς και τις 10 ομάδες που θα διαγωνιστούν στον αποψινό τελικό, διεκδικώντας, αφενός, την ικανοποίηση που προσφέρει η πρώτη θέση και την εκπροσώπηση της χώρας μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που για φέτος θα γίνει στη Γαλλία.

Ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος, για μάς, να ξέρετε, είσαστε όλοι νικητές! Η ενεργός εμπλοκή όλων σας στον διαγωνισμό, και η σημερινή λαμπρή εκδήλωση, αποδεικνύουν ότι οι νέοι επιθυμούν και μπορούν να συμβάλουν δυναμικά σε ένα καλύτερο και οικονομικά βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας. Αποτελεί, σημαντικό βήμα για το κτίσιμο μιας εμπιστοσύνης στη νεανική επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και τη δική σας απάντηση στον «αποκλεισμό» που βίωσε πρόσφατα η νέα γενιά από την αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας σε φαινόμενα διαρροής των νέων μας προς το εξωτερικό.

Η Κύπρος μας έχει ανάγκη από νέους και ικανούς επιχειρηματίες με καινοτόμο και πρωτοποριακή σκέψη:

  • Έχει ανάγκη από νέους που θα καθορίσουν οι ίδιοι την προσωπική τους επαγγελματική πορεία, δημιουργώντας δικές τους νεοφυείς (start-up) επιχειρήσεις, βασισμένες σε νέες εξελιγμένες τεχνολογίες ή, ακόμη, και σε μια προσωπική δεξιότητα, ή ένα προσωπικό τους πάθος.
  • Έχει ανάγκη από νέους που θα συνδυάσουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους, και θα αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Η βιωσιμότητά μας ως οικονομία εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να παράγουμε τους επόμενους «εργάτες της γνώσης» του 21ου αιώνα - δηλαδή υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να μεταφράζουν τη θεωρητική και αναλυτική γνώση που αποκτούν μέσα από την εκπαίδευση, σε αξία - σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο μέσα από την υιοθέτηση μιας σύγχρονης παιδείας - με την ευρύτερη της διάσταση – όπου το εκπαιδευτικό μας σύστημα, η οικογένεια και η κοινωνία, δουλεύουν συντονισμένα και συστηματικά:

  • καλλιεργώντας επιχειρηματικό πνεύμα, κριτική και δημιουργική σκέψη στη νεολαία μας, ξεκινώντας από νωρίς στην παιδική ηλικία,
  • μεγαλώνοντας νέους με αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, πρόθυμους να διαχειριστούν το ρίσκο και την πιθανότητα μιας ενδεχόμενης επιχειρηματικής αποτυχίας, προκειμένου να εργαστούν δημιουργικά και να καθορίσουν οι ίδιοι την επαγγελματική τους πορεία.

Εξίσου σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να δημιουργήσουν επιχειρήσεις με όραμα, να συνεισφέρουν σε ένα βιώσιμο και κοινωνικά ωφέλιμο μέλλον, που δεν κτίζεται αποκλειστικά με γνώμονα το κέρδος. Επιχειρήσεις που κτίζονται πάνω σε αξίες, που υιοθετούν μια ευρύτερη αποστολή και αντιμετωπίσουν μια κοινωνική ανάγκη ή πρόκληση, παρέχοντας στους δημιουργούς τους τη δυνατότητα, την ικανοποίηση και την ευτυχία να προσφέρουν πίσω στην τοπική τους κοινότητα και την κοινωνία.

Αγαπητοί μας μελλοντικοί νέοι επιχειρηματίες, σε αυτό το επιχειρηματικό σας ταξίδι έχετε ένα πλεονέκτημα. Όντας οι νέοι «τεχνολογικά ιθαγενείς», οι οποίοι γεννηθήκατε και μεγαλώσατε με τη νέα τεχνολογία (σε αντίθεση με εμάς της προηγούμενης γενιάς που αποτελούμε «τεχνολογικούς μετανάστες») μπορείτε να αξιοποιήσετε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις δυνατότητες που σας παρέχει σήμερα η τεχνολογία, κτίζοντας μέσα από αυτή καινοτόμες και βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις, οι οποίες θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά, και δεν θα περιορίζονται από γεωγραφικά σύνορα, αφού, εξάλλου με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο πλανήτης μοιάζει με μια μεγάλη γειτονιά! Αυξάνεται μεν η προσφορά και η πληροφορία ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό, αλλά από την άλλη θα πρέπει τα αντανακλαστικά και τα φίλτρα μας να είναι σε απόλυτη εγρήγορση για να μπορούν να ξεχωρίζουν τα υγιή  δείγματα από τα μιμητικά κακέκτυπα. Τις πραγματικές βέλτιστες πρακτικές από τις μαρκετίστικες φούσκες, τις πραγματικές συμβουλές από την προσπάθεια αλίευσης πληροφοριών για άλλη, τρίτη άνομη χρήση.

Όλα αυτά, στα δεδομένα της σύγχρονης αγοράς έχουν θέση και ρόλο. Γι’ αυτό τον λόγο, η δράση του Junior Achievement αξιολογείται ως εξεχούσης ωφέλειας.

Ως Κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την απόλυτη ανάγκη προσαρμογής στα νέα αυτά δεδομένα και προωθούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές προς αυτή τη κατεύθυνση. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μας δώσουν όλο το απαιτούμενο οξυγόνο ευελιξίας και προσαρμογές στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ενδεικτικά και εν τάχει, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η ολιστική στρατηγική για τον Τουρισμό, η σύσταση δύο Υφυπουργείων και ο διορισμός δύο νέων τεχνοκρατών στις θέσεις των Υφυπουργών αποδεικνύουν ακριβώς την απόλυτη προτεραιότητα του Προέδρου προς τους πιο πάνω στόχους.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και τον διορισμό του Επικεφαλής Επιστήμονα κ. Κόκκινου, ο οποίος αποτελεί σήμερα και μέλος της κριτικής επιτροπής.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να συγχαρώ, για ακόμη μια φορά, όλους όσοι έχουν συμβάλει στην επιτυχή διεξαγωγή του φετινού διαγωνισμού (εκπαιδευτικούς, μέντορες, χορηγούς και τους λοιπούς συνεργάτες του Junior Achievement Κύπρου).

Εύχομαι, τέλος, καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες στον αποψινό τελικό.

Σας ευχαριστώ πολύ!

____________

ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ