Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2019 15:42

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το 2ο Φόρουμ Belt and Road, για τον Δρόμο του Μεταξιού, στο Πεκίνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα το 2ο Φόρουμ Belt and Road, που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Κίνας, στο Πεκίνο, και στο οποίο συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.
 
Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης των ηγετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το φόρουμ συμβολίζει τους ιστορικούς δεσμούς και τη σύνδεση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, δηλαδή τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, ενώ παράλληλα προωθεί τη διεθνή συνδεσιμότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη προς όφελος των λαών των χωρών που συμμετέχουν στο φόρουμ.
 
Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη υπάρχει αλληλοκατανόηση, σεβασμός, εμπιστοσύνη και φιλικές σχέσεις, καθώς και κοινή επιθυμία για επίτευξη ευημερίας μέσα από συνέργειες.
 
«Απόδειξη της υποστήριξης της Κυβέρνησης μου στην Πρωτοβουλία αυτή, καθώς και της προθυμίας μας να εμπλουτιστεί περαιτέρω η συνεργασία μας με τις συμμετέχουσες χώρες, ήταν και η υπογραφή διμερούς Μνημονίου Συναντίληψης με την Κίνα πριν από δύο μέρες, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road.
 
Η Κύπρος αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή, και το τονίζω, μιας ακόμη πιο στενής Ευρω-Ασιατικής σχέσης. Αυτή η θέση πηγάζει από την πεποίθηση μας ότι η συνολική στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε διάφορους τομείς, βασισμένης στους κανόνες της αγοράς και τους διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα, θα αποβεί αμοιβαία επωφελής και θα ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηπείρων».
 
Είπε ακόμη ότι «πιστεύω πως η θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, παρέχει ένα σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα σε σχέση με την επιτυχή εφαρμογή της Πρωτοβουλίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημαντική ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, επίσης, ότι το σημερινό φόρουμ αποτελεί μια ισχυρή δήλωση για την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η στρατηγική σχέση που έχουν τα κράτη αυτά μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες τους για ειρήνη και ευημερία ανά το διεθνές.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Σι Ζινπίνγκ είπε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική αποτελεί πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την Κύπρο, η οποία και με τη συνεργασία των κρατών της Πρωτοβουλίας, θα απολαύσει καινούργιες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, 28 Απριλίου.
 
(ΡΜ/ΜΚΑ)