Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-05-2019 11:00

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση για την 15η επέτειο της «Μεγάλης Διεύρυνσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.  Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας για την εξαίρετη πρωτοβουλία του να φιλοξενήσει εδώ στην Βαρσοβία όλα τα νεοενταχθέντα κράτη- μέλη της Ένωσης για να εορτάσουμε τα 15 χρόνια συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.  Θα ήθελα επίσης να διαβιβάσω τους θερμούς χαιρετισμούς και ευχές του Προέδρου Αναστασιάδη  για κάθε επιτυχία στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Αρχίζοντας, θα έλεγα ότι η ιστορική διεύρυνση του 2004 και όσες ακολούθησαν αποτελούν απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ειρήνης, που προωθεί  την ασφάλεια και ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, της ηπείρου μας και πέρα απ΄αυτή· είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο συνεργασίας και διαλόγου στη βάση κοινών αρχών και αξιών.  Βγαλμένη από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η Ένωση αποτέλεσε την απάντηση στη διαίρεση και τον τρόμο.  Η Κύπρος, ως βαθύτατα Ευρωπαϊκή χώρα, μέσα από τη μακρά ιστορία της, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τη συλλογική αυτή προσπάθεια για μια ενωμένη Ευρώπη.

Για μας, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία μας.  Υπήρξε ,επίσης, πηγή έμπνευσης και ελπίδας για την επανένωση της χώρας μας, του τελευταίου διαιρεμένου κράτους–μέλους της Ένωσής μας, που εξακολουθεί στον 21ο αιώνα να υπομένει την παράνομη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους του και την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών του.

Περαιτέρω, όντας μικρή χώρα, εμφανώς αναγνωρίζουμε τη σημασία και τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του ανήκειν σε μια μεγάλη οικογένεια και της ισότιμης συμμετοχής με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε υποθέσεις κοινού ενδιαφέροντος και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, δια της συμμετοχής της στην Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενισχυθεί και σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της.  Είμαστε τώρα σε ακόμη καλύτερη θέση να σχηματίζουμε συμμαχίες και συνεταιρισμούς με κράτη–μέλη, όπως και με τρίτα κράτη, σε θέματα κοινών ενδιαφερόντων, στη βάση της ιδιότητάς μας ως κράτους-μέλους της ΕΕ.  Οι τριμερείς συμμαχίες της Κύπρου με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Στο οικονομικό μέτωπο, η ένταξη στην ΕΕ ήταν ουσιαστικά το έναυσμα για μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση της οικονομίας μας και ένα μοχλός για τον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικής μας κοινότητας, γεγονός που κατέστησε την οικονομία μας ανταγωνιστικότερη.

Ως νεοενταχθέντα κράτη μέλη, στα 15 αυτά χρόνια, έχουμε επιτύχει πολλά για τα οποία μπορούμε πραγματικά να είμαστε περήφανοι: διευρύναμε την Ευρωζώνη και δημιουργήσαμε τα αναγκαία εργαλεία για την σταθεροποίησή της· συνδράμαμε στην περαιτέρω ενοποίηση της Εσωτερικής μας Αγοράς· αυξήσαμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και έρευνας για τη νεολαία μας μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα “Erasmus+” και “Ορίζων”· εντείναμε σημαντικά τη συνεργασία μας για ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών μας και για αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.

Εντούτοις, οι προκλήσεις είναι ακόμη σημαντικές και φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια βρίσκεται σε κρίσιμο για το μέλλον της σταυροδρόμι.  Περισσότερο από ποτέ, η ενότητά μας και η συνεχής επίδειξη αλληλεγγύης αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις.  Περισσότερο από ποτέ, πρέπει μέσα στη διαφορετικότητά μας να βρούμε την αναγκαία συναίνεση και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις που θα αποτελέσουν αποτελεσματικές λύσεις στις πολλαπλές προκλήσεις ενώπιον μας, οι οποίες και δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες μας, ασχέτως εθνικότητας.

Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της Ένωσης των “27”;  Πόση σχέση έχει και πόσο κοντά στους πολίτες της είναι η Ένωση; Τί και πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερα;  είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που αναφύονται.   Με τις Ευρωεκλογές μπροστά μας αυτό τον μήνα, τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με τους πολίτες και τις συζητήσεις μας για το Μέλλον της Ευρώπης, τις συζητήσεις μας για τον νέο Προϋπολογισμό, είναι πεποίθησή μου ότι μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη κοντά και επικεντρωμένη στους πολίτες της πρέπει να παραμείνει ο στόχος όλων των πολιτικών και δράσεών μας.

Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των πολιτικών μας και της βούλησης των λαών μας, να ωθήσουμε τους πολίτες σε μεγαλύτερη ανάμειξή τους, να τους μεταδώσουμε την αίσθηση της συμμετοχής στις αποφάσεις μας.  Περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι αφουγκραζόμαστε, ότι  κατανοούμε τις ανάγκες τους και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις και να βελτιώσουμε την καθημερινή τους ζωή.

Στη Συνάντηση Κορυφής του Sibiu, θα συνεχίσουμε τις σκέψεις μας για το Μέλλον της Ευρώπης ενόψει της Στρατηγικής Ατζέντας, που θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.  Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστές , για το τι θέλουμε να επιτύχουμε, με σαφείς στόχους και αποτελέσματα.  Αν υπερβάλουμε τις φιλοδοξίες μας χωρίς απτές απαντήσεις, κινδυνεύουμε να κριθούμε και σίγουρα να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας.  Πρόκειται για ρίσκο που δεν μπορούμε να πάρουμε.

 Συγκεκριμένα, θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας.  Μετά την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών της άνευ προηγουμένου πρόσφατης οικονομικής κρίσης, είναι πιο καίριο από ποτέ, τώρα να θέσουμε σε κίνηση τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για οικονομίες που θ’ αντέξουν στο μέλλον.  Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η όποια μελλοντική κρίση θα βρει την ΕΕ ανθεκτικότερη, με περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας.  Αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Τραπεζικής μας Ένωσης και με την περαιτέρω εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, μέσω τις εξάλειψης όλων των εναπομεινάντων εμποδίων για ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της και μέσω της προσαρμογής της στην ψηφιακή εποχή.

Η μετανάστευση είναι μια ακόμη πανευρωπαϊκή πρόκληση, που αναπόδραστα τοποθετείται ψηλά στην ατζέντα μας, καθώς επηρεάζει τα κράτη, τις κοινωνίες και τους πολίτες μας και έχει μια σημαντική ανθρωπιστική διάσταση.  Προερχόμενοι από κράτος-μέλος της πρώτης γραμμής στην περιφέρεια της Ένωσης, με δυσανάλογα αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε την ανάγκη για άμεση ολοκληρωμένη προσέγγιση από την ΕΕ.

Τα κράτη της πρώτης γραμμής δεν μπορούν να αφήνονται πλέον μόνα να επωμίζονται την ευθύνη της φιλοξενίας και της παροχής επαρκών συνθηκών υποδοχής στις τεράστιες ροές αιτητών ασύλου, ενόσω άλλα Κράτη-Μέλη παρέχουν μόνο οικονομική και τεχνική βοήθεια.  Ούτε η ΕΕ μπορεί να εξαρτάται από την καλή θέληση ορισμένων τρίτων χωρών να συνεργαστούν και να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ασφάλεια των πολιτών μας παραμένει πρώτιστης σημασίας. Σύγχρονοι κίνδυνοι για τις δημοκρατικές μας αξίες και προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η κυβερνοασφάλεια, η παραπληροφόρηση, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή δράση.

Τελευταία αλλ΄ όχι έσχατη, η κλιματική αλλαγή.  Οι προβλεφθείσες επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος αποτελούν απειλή για όλους μας. Περιλαμβάνουν κοινωνικές αναταραχές, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, με σοβαρές περιπλοκές για τη διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Πρέπει να δράσουμε άμεσα στο εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας φιλόδοξους στόχους, τόσο για το 2030 όσο και για το 2050 και να συνεχίσει να προωθεί οικονομικές δραστηριότητες με επιπτώσεις κλιματικής ουδετερότητας.

Αγαπητοί φίλοι,

Προσβλέποντας σε μια καλύτερη, ασφαλέστερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη ευημερία για τους πολίτες της, ας ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στους επόμενους μήνες, ώστε να επιτύχουμε πειστικές λύσεις και πρακτικές απαντήσεις έναντι των ενώπιων μας προκλήσεων. Ας είμαστε ταυτόχρονα τολμηροί και πραγματιστές στον ορισμό του μέλλοντος που θέλουμε, του κοινού μας Ευρωπαϊκού μέλλοντος. Ας πείσουμε τους πολίτες μας ότι ακούσαμε τη φωνή τους και ότι είμαστε έτοιμοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους παράσχουμε μια Ευρώπη ασφαλέστερη, με περισσότερη ευημερία, μια Ευρώπη εκσυγχρονισμένη, αξιόπιστη, δημοκρατικά υπεύθυνη.

Ευχαριστώ.

(ΑΜ/ΕΙ)