Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-05-2019 19:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση της ΣΕΚ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω την σημερινή εκδήλωση της ΣΕΚ με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την εκτίμησηή μου για το τεράστιο έργο που επιτελείται από την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της ΣΕΚ στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι, στη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην αναβάθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας. Η αξιόλογη ,αλλά και πολυετής συνεισφορά σας στον τομέα αυτό, συνέβαλε και συνεχίζει να συνδράμει στον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής μέρας, θυμόμαστε με σεβασμό τους αγώνες και τις θυσίες των πρωτεργατών που  παραμένουν ανεξίτηλες στην ιστορία και αποτελούν το σύμβολο και το παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους.

 Δυστυχώς βρισκόμαστε τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα και στις εκδηλώσεις των εργαζομένων για την εργατική Πρωτομαγιά, μάρτυρες σειράς φρικτών στυγερών εγκλημάτων σε βάρος αθώων γυναικών και παιδιών, που μας συγκλονίζουν συθέμελα. Η σκέψη μας παραμένει στα θύματα των δολοφονιών και στις οικογένειες τους και εκφράζω τον αποτροπιασμό μου ως αξιωματούχος της πολιτείας και μέλος της κοινωνίας μας για τα τραγικά αυτά γεγονότα ο ανθρώπινος νους και η συνείδησή μας δεν μπορεί να αποδεχτεί και να ανεκτεί.

Κυρίες και Κύριοι,

Η αυριανή μέρα δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται με αγώνες και διεκδικήσεις για ένα καλύτερο αύριο, για μια υγιή και ευημερούσα κοινωνία.

Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην απασχόληση και στις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους ανεξαιρέτως του εργαζομένους σε συνδυασμό με το σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και την επίτευξη μιας υγιούς και ευημερούσας κοινωνίας. Η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας ,αναμφίβολα, συντείνει σε αυτούς τους στόχους, εντούτοις, αναγνωρίζω ότι η ανάγκη για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι διαρκής και συνεχιζόμενη. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο παραμένει προσανατολισμένο στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή μιας υπεύθυνης πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων τοποθετώντας τον κοινωνικό διάλογο στο επίκεντρο των διαδικασιών μας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και τη λήψη συναινετικών αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αξιοποιώντας το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας που δεν είναι άλλο από την τριμερή συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο μέσα από τον οποίο διαχρονικά βρίσκονται λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Πιστεύω ότι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο θα μπορέσουμε να καταλήξουμε, μαζί, σε λύσεις που να ενισχύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον τόπο μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένα από τα σημαντικά μέτρα που προωθούμε είναι η θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, η οποία έχει ως σκοπό την πλήρη αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων πολιτικών μας στον τομέα αυτό. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς μισθού για όλους τους εργαζόμενους και να εξασφαλίσουμε συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων. Για το εν λόγω θέμα ετοιμάζονται σχετικές μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ενώ λαμβάνουμε και τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Προς το τέλος του 2019, αναμένεται ότι θα έχουμε και την τελική έκθεση για το σχεδιασμό της εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι βέβαιη ότι η αγαστή συνεργασία μας με τους κοινωνικούς εταίρους και η πιστή μας προσήλωση στη διασφάλιση των θεσμών της τριμερούς συνεργασίας εντός των θεσμοθετημένων σωμάτων κοινωνικού διαλόγου θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα τύχει ευρείας αποδοχής από όλους. Σημειώνω δε ότι για μας η εισαγωγή ενός θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού αποτελεί ένα ουσιαστικής σημασίας ζήτημα, το οποίο ,αναμφισβήτητα, θα επηρεάσει θετικά τους εργαζόμενους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τον σεβασμό όλων μας στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.  Ο Κώδικας είναι ο βασικός μηχανισμός επίλυσης των περισσοτέρων εργατικών διαφορών, διασφαλίζοντας έτσι την εργατική ειρήνη στον τόπο.

Πέραν των πιο πάνω, και δεδομένης της αδήριτης ανάγκης για προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον τόπο μας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο συνεχίζει αποφασιστικά και με προσήλωση τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς εργασίας με εντατικούς ρυθμούς και ελέγχους καθώς και την εξέταση και επίλυση παραπόνων εργασιακής φύσεως στο πλαίσιο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, με παράλληλη έμφαση στην  καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης στον χώρο εργασίας.   Το δικαίωμα στην εργασία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η προστασία όλων των εργαζομένων είναι καθήκον όλων μας.

Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουμε προωθήσει νομοσχέδια βάσει των οποίων έχουν διασφαλιστεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων σε καίριους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο του διαλόγου για την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων και στην οικοδομική βιομηχανία.

Επίσης, το θέμα της Ίσης Μεταχείρισης στην απασχόληση μας απασχόλησε έντονα και γι’ αυτό προωθήσαμε σχετικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των εργαζομένων για το ίδιο είδος εργασίας και κατά συνέπεια αποφεύγεται η εκμετάλλευση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων και η περιθωριοποίηση στην ανεργία για άλλους.

Θα ήταν σαφώς παράλειψη μου να μην τονίσω και το γεγονός ότι το Υπουργείο συνεχίζει να θέτει υψηλά στις προτεραιότητές του τον στόχο για καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μειώθηκε περαιτέρω στο 7%. Ο σταθερός ρυθμός μείωσης του ποσοστού αποτελεί ένα σημαντικό στόχο, ωστόσο μας προβληματίζει ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα, γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν  επαναπαυόμαστε. Τουναντίον, συνεχίζουμε τον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων και πολιτικών για αντιμετώπιση του προβλήματος αξιοποιώντας πλήρως τους διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων για την επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το έτος 2018 η Κύπρος ήταν πρώτη από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο στόχος της Κυβέρνησης όμως δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά η επικράτηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%. Η δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Καταγραφής και Αναζήτησης Διαθέσιμων Ανέργων που έχουμε ετοιμάσει και θέσει σε λειτουργία από το 2018 ενισχύει αυτή την προσπάθεια, αφού δίδεται άμεση πρόσβαση στους εργοδότες για την αναζήτηση διαθέσιμων ανέργων στη βάση των προσόντων και δεξιοτήτων τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σύζευξη των αναγκών των εργοδοτών με τους αναζητούντες εργασία. Επίσης, αξιοποιώντας πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχουμε προχωρήσει σε πρόσληψη 30 εξειδικευμένων συμβούλων απασχόλησης οι οποίοι παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας.

Καθοριστικής σημασίας και καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας διαδραματίζει και η προσπάθεια για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και εργαζόμαστε μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, στοχευμένων επιθεωρήσεων και αυστηρότερου ελέγχου της αγοράς εργασίας με αποτρεπτικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες.

Όπως γνωρίζετε,  βρίσκεται ήδη σε ισχύ η πρώτη, πολύ σημαντική νομοθεσία, που ετοιμάσαμε για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Με τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο 2017, έχουν εισαχθεί αυστηρότατες ποινές και διοικητικά πρόστιμα και ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξουσίες των Επιθεωρητών του Υπουργείου, ενώ με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί από τον Ιούνιο 2017 η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης η οποία διενεργεί ετησίως πέραν των 6.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία ,αλλά και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιπλέον,, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο νέος γύρος κοινωνικού διαλόγου αναφορικά  με το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης και την εισαγωγή του θεσμού της επιβολής αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων σε όσους δεν εφαρμόζουν τις εργατικές νομοθεσίες. Με την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης στρατηγικής, αλλάζει άρδην ο τρόπος επιθεώρησης εν σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ,πλέον, μέσω συστήματος ανάλυσης κινδύνου και αυξημένων αλλά και στοχευμένων επιθεωρήσεων, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη εργασία και θα προστατευθούν καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι στόχοι όλων μας είναι κοινοί και δεν είναι άλλοι από την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και τη διατήρηση κοινωνικής συνοχής, την ανάπτυξη της οικονομίας , την ενίσχυση της απασχόλησης και ,παράλληλα, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, καταπολεμώντας την όποια αδικία, διάκριση ή ανισότητα, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αποτελεί αρωγό στην προσπάθειά μας αυτή, μέσω του οποίου στηρίζονται οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους συντήρησης παρέχοντας τους το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια σε όλη την Κύπρο, το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε, στη βάση σχετικής μελέτης που έχουμε ολοκληρώσει, την αύξηση των επιδομάτων ενοικίου που παρέχονται σε όλους όσοι λαμβάνουν επίδομα ενοικίου από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παράλληλα,  παρέχονται σημαντικά κίνητρα στους ικανούς για εργασία συμπολίτες μας για απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης και ,κατά συνέπεια, ένταξη ή/και επανένταξή  τους στην αγορά εργασίας, στα πλαίσια του ενιαίου πακέτου μέτρων για την ενεργοποίηση των ικανών προς εργασία δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, έχει αναθεωρηθεί και η πολιτική για τα θέματα φροντίδας και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας»με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας  μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.  Το Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας έχει ενισχυθεί σημαντικά με την εφαρμογή εξειδικευμένων σχεδίων για παροχή ενισχυμένης κατ’ φροντίδας σε άτομα με αναπηρία αλλά και ηλικιωμένους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, προγράμματα όπως το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Εργοδοτουμένων, μέσω του οποίου επιχορηγούνται οι θερινές διακοπές σε ορεινά θέρετρα, με πλήρη διατροφή, για εργοδοτούμενους με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα, συνεχίζονται και επεκτείνονται. Από την περσινή χρονιά, αρχίσαμε την εφαρμογή του αντίστοιχου Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών για Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα, μέσω του οποίου επιχορηγούνται πλήρως οι χειμερινές διακοπές συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα σε ορεινά θέρετρα ενώ το Σχέδιο αυτό έχει φέτος ενισχυθεί και παραταθεί μέχρι τέλος Μαΐου.

Η εφαρμογή ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής δεν περιορίζεται στην παροχή επιδομάτων, αλλά περιλαμβάνει και τη στήριξη που οφείλουμε  να παρέχουμε σε κάθε πρόσωπο ή οικογένεια που τη χρειάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καταρτίσει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών. Το Σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών για κάθε θέμα που χρειάζεται να χειριστούν, με σημαντική εκπαίδευση στους αρμόδιους λειτουργούς ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, την ενίσχυση των Υπηρεσιών με πολυθεματικές ομάδες από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και άλλες ειδικότητες, όπου θα μπορούν μαζί με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια, καθώς και τη σύναψη συνεργασιών με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και έχει τεθεί σε κοινωνικό διάλογο ούτως ώστε να εκφραστούν οι απόψεις όλων όσοι θα ήθελαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Επιπλέον, άμεσος μας στόχος είναι η απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στο σύνολο των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του εργαζόμενου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για μελέτη όλων των διαδικασιών που επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες, ώστε να απλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών.

Διαχρονικές αδικίες και διακρίσεις σταδιακά και μελετημένα διορθώνονται, για παράδειγμα, μέσω της θεσμοθέτησης της παροχής πληρωμένης άδειας πατρότητας με παράλληλη προστασία της πατρότητας στην εργασία, ανάλογης της προστασίας που παρέχεται για τη μητρότητα καθώς και την ετοιμασία νομοσχεδίου για κατοχύρωση του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας από άντρες υπό τους  ίδιους όρους με τις γυναίκες. Επιπλέον, έχουν τροποποιηθεί μετά από πρόταση της Κυβέρνησης οι σχετικές νομοθεσίες ώστε να αναγνωρίζονται πλήρως τα δικαιώματα της μητέρας που αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς και της ίδιας της παρένθετης μητέρας, με παροχή επιδόματος μητρότητας, αλλά και των άλλων θεσμοθετημένων ωφελημάτων και προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν διορθωθεί και άλλες αδικίες που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση του δικαιώματος των γονέων σε μετάβαση σε τρίτη χώρα για λόγους υγείας του νεογέννητου ή άλλου τέκνου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης για την υλοποίηση του οράματος μιας δίκαιης, παραγωγικής και ευημερούσας κοινωνίας.

Εύχομαι καλή Πρωτομαγιά σε όλους μας.

(ΕΙ)