Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-03-2018 16:01

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας στα εγκαίνια των εκθέσεων «SAVENERGY», «ENVIROTEC», «ELECTRON.NET» και «CONSTRUCTIONS CYPRUS»

Με μεγάλη ικανοποίηση εγκαινιάζουμε σήμερα την 14η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας (SAVENERGY), την 11η Έκθεση Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος (ENVIROTEC), την 7η Διεθνή Οικοδομική Έκθεση (CONSTRUCTIONS CYPRUS) και την 1η Έκθεση Ηλεκτρονικών Μέσων (ELECTRON.NET). Η παράλληλη διοργάνωση των τεσσάρων εξειδικευμένων εκθέσεων, μια πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, προσφέρει σε κοινό και εμπορευόμενους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν στον ίδιο χώρο και μαζί να εξετάσουν τις πολλές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά για ένα ευρύ φάσμα της οικοδομικής, και όχι μόνο, βιομηχανίας.

Ιδιαίτερα η ενεργειακή απόδοση, πρέπει να πω, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου μας. Εντός του 2017 αναθεωρήθηκε το εθνικό σχέδιο δράσης ενεργειακής απόδοσης, με στόχο η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας της χώρας το 2020 να παραμείνει στο επίπεδο των 2.2 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου.

Σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη Β΄ Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ. Στα πλαίσια του Σχεδίου αναμένεται να παραχωρηθεί χορηγία για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε τουλάχιστον 800 υφιστάμενες κατοικίες. Πρόκειται, σημειώνω, για ένα Σχέδιο το οποίο αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας, αφού κατά την πρώτη Πρόσκληση υποβλήθηκαν πέραν των 1.100 αιτήσεων.

Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι από εθνικούς πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων και το Σχέδιο αυτό θα ανακοινωθεί εντός Απριλίου.

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι την περίοδο 2018-2020 το Υπουργείο θα προχωρήσει με έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε 11 κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τοπικών αρχών, με πόρους από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Επιπρόσθετα, θα αναβαθμισθούν, ενεργειακά, ιδιόκτητα δημόσια κτήρια, ενώ θα υλοποιηθούν και δύο πιλοτικά έργα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας σε δύο δημόσια κτήρια, με πόρους από τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, εντός του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν, με πόρους του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, δύο νέα Σχέδια Χορηγιών. Το ένα θα αφορά σε θερμομόνωση οροφής υφιστάμενων κατοικιών και, το δεύτερο, στη διενέργεια Ενεργειακών Ελέγχων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Αυξημένη, ασφαλώς, σημασία δίδουμε και στα θέματα της πληροφόρησης του κοινού για τα οφέλη της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία για την ενεργειακή απόδοση στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η οποία πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2018. Επιπλέον, με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ, θα υλοποιηθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα, όπως διαδικτυακό ηλεκτρονικό εργαλείο για χρήση από το κοινό, το οποίο θα αφορά στο κόστος και στο όφελος διαφόρων τρόπων Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα ήθελα να σημειώσω ότι στα τέλη του 2016 η συνολική συνεισφορά τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας ανήλθε στο 9.3%, ξεπερνώντας τον τρίτο ενδεικτικό στόχο που καθορίζεται στην ευρωπαϊκή Οδηγία, για συνεισφορά 7.45% των ΑΠΕ την περίοδο 2015–2016. Παράλληλα, αξιοσημείωτη άνοδος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στο παρόν στάδιο η εγκατεστημένη ισχύς τους ξεπερνά τα 112MW, δυναμικότητα που αναμένεται να αυξηθεί στα 258MW μέχρι το 2020.

Σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία το «Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση», που παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού – οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς κ.τ.λ. – μέσω του καθεστώτος συμψηφισμού μετρήσεων, το γνωστό net-metering, να παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των τιμολογίων ηλεκτρισμού.

Ταυτόχρονα, σε λειτουργία βρίσκεται επίσης, έως και τις 16 Απριλίου 2018, το «Σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού». Στα πλαίσια του εν λόγω Σχεδίου δύναται να εγκατασταθούν συστήματα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 212.5MW.

Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι το Υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές, ετοιμάζει νέο Καθεστώς Στήριξης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μία νέα κατηγορία, αυτή του συμψηφισμού λογαριασμών ή net-billing. Το net-billing, λοιπόν, θα αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, για κάλυψη μέρους ή και όλων των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στον τομέα, τέλος, του ηλεκτρισμού, το Υπουργείο, πάντοτε σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, προωθεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τον ουσιαστικό ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού. Πρωταρχικός στόχος της ανταγωνιστικής αγοράς δεν είναι άλλος από τη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο προωθούμε διαδικασίες για απλοποίηση και επίσπευση της αδειοδότησης νέων έργων, καθώς και τρόπους ώστε η χρηματοδότησή τους να καταστεί πιο εύκολη. Ευελπιστούμε ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα καταστεί πεδίο νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας και καλούμε τους επενδυτές να μελετήσουν σοβαρά τις ευκαιρίες που παρέχει ο κλάδος αυτός.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Τα αποτελέσματα της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας μας. Κατά συνέπεια, έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε τη στρατηγική μας στον τομέα της ενέργειας με βασικό μέλημα τη διασφάλιση ότι το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, θα προδιαγράφεται λαμπρό.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι σε όλους, διοργανωτές, εκθέτες και επισκέπτες, πάντα τα καλύτερα.

 

(ΓΑ)