Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2019 09:32

«Γιορτάζουμε την Ευρώπη. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας» – Η Κύπρος γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης

Με μεγάλη επιτυχία εορτάστηκε, για άλλη μια χρονιά, η Ημέρα της Ευρώπης σε ένα απόλυτα εορταστικό σκηνικό για μικρούς και μεγάλους, που στήθηκε φέτος στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο (Μόλο) στη Λεμεσό, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019.

Η Ημέρα της Ευρώπης αποτελεί την ευκαιρία προσέγγισης των πολιτών με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, ενώ το φετινό θέμα της Ημέρας της Ευρώπης εστιάζει στη δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν το μέλλον τους, με αφορμή και τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου 2019.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο Δήμος Λεμεσού, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct (EDIC) Λεμεσού, με την υποστήριξη και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), φρόντισαν να συνδυάσουν με τον πλέον απολαυστικό τρόπο τη γνώση και την ψυχαγωγία, φέρνοντας πιο κοντά την Ευρώπη με τους πολίτες της.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξένησε ποικιλόμορφο πολιτισμικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διασκεδαστικές δραστηριότητες και διδακτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους, καθώς και ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από τον Active Radio 107.4 & 102.5. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν πώς επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά τους, μέσα από την ενημέρωση για τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης, απασχόλησης και χρηματοδότησης, ενώ Πρεσβείες κρατών μελών της ΕΕ προσέφεραν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις χώρες τους καθώς και παραδοσιακά ποτά και φαγητά.

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτώντας την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», της ομιλίας που έκανε στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος τότε Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman. Η πρόταση, την οποία είχε διατυπώσει για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη που θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, θεωρείται η απαρχή της σημερινής ΕΕ και δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε τις ιδέες και αξίες, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, και όλα όσα μας ενώνουν ως Ευρωπαίους πολίτες.

  • Διακήρυξη Σουμάν: το πλήρες κείμενο στα ελληνικά στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

------------------------

ΕΑ/ΕΙ