Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2018 09:57

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση ΣΠΑΒΟ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να είμαι μαζί σας με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.  Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια για την προσφορά του στο μεγάλο και σημαντικό έργο τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια. 

Η βία στην οικογένεια είναι φαινόμενο διαχρονικό και συναντάται σε όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από την τάξη των θυτών και των θυμάτων, πλήττοντας περισσότερο τις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτό καταδεικνύεται με βάση εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή στοιχεία. Μιλώντας με αριθμούς για το συγκεκριμένο φαινόμενο, στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ποσοστό 20%-25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κακοποίηση των παιδιών καταδεικνύει ότι στην Ευρώπη, 44 εκατομμύρια παιδιά έχουν υποστεί σωματική βία, 18 εκατομμύρια παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλική βία και 55 εκατομμύρια παιδιά έχουν υποστεί ψυχολογική βία.

Η βία σε βάρος των γυναικών εκτός από απαράδεκτη για σύγχρονο κράτος προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογική και σωματική ζωή των γυναικών.

Η βία στην οικογένεια τα τελευταία χρόνια τείνει να μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο με αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα θύματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Η αντιμετώπιση της βίας είναι πολυεπίπεδη. Σε πρώτο επίπεδο είναι η πρόληψη, που περιλαμβάνει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών στο σύνολο τους.  Πέραν από την πρόληψη, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η θεραπεία, η στήριξη και η συμβουλευτική βοήθεια προς τα θύματα βίας με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της κακοποίησης.

Ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια μέσα από μακροχρόνιο και σημαντικό έργο που επιτελεί και μέσα από τα προγράμματα που προσφέρει έχει συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας επί των θεμάτων της βίας στην οικογένεια και παράλληλα έχει προσφέρει σημαντική στήριξη σε θύματα βίας στην οικογένεια.

Η βία στην οικογένεια, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Γι΄ αυτό τον λόγο η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η εξάλειψη κάθε μορφής βίας μέσα από αποτελεσματικές, συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούν βασική μας προτεραιότητα.

Σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στη θέσπιση νομοθεσίας η οποία καθορίζει ότι η βία από ένα μέλος της οικογένειας σε άλλο αποτελεί ποινικό αδίκημα.  Επίσης, για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της βίας εντός της οικογένειας εφαρμόζεται το «Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για το Χειρισμό Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια», το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο διατμηματικής συνεργασίας και περιγράφει τον ρόλο και την αρμοδιότητα της κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας στον χειρισμό των θυμάτων βίας.  Στις 8/11/2017, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το αναθεωρημένο «Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για τη Διαχείριση Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια για Παιδιά». 

Στόχος είναι η άμεση και σφαιρική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών στα θύματα της βίας. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Κύπρου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας εντός της οικογένειας ήταν ο διορισμός της Συμβουλευτικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό την παρακολούθηση του προβλήματος, την ενημέρωση του κοινού, τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, τη διεξαγωγή ερευνών και άλλων αρμοδιοτήτων.

Οι προσπάθειές μας, όσον αφορά ιδιαίτερα την πρόληψη της βίας στην οικογένεια αλλά και την αντιμετώπιση της πρέπει να συνεχιστούν αλλά και να εντατικοποιηθούν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και πάλι τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια για το σημαντικό έργο που επιτελούν και να τονίσω τη σημαντικότητα της συνέχισης του έργου αυτού καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε θέματα που αφορούν τη βία στην οικογένεια.

_____________ 

/ΣΧ