Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2019 18:10

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Καζακστάν

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Καζακστάν, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της χώρας Νουρσουλτάν με τον ομόλογό του κ. Beibut Atamkulov, μετά την οποία οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά τις διαβουλεύσεις ανασκοπήθηκε το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Καζακστάν και επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των Κυβερνήσεων των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυσή της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια και ο τουρισμός. Με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που διαπιστώθηκαν, συμφωνήθηκε όπως τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών επεξεργαστούν από κοινού στο αμέσως επόμενο διάστημα σχετικό οδικό χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σχετικά με αριθμό ζητημάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων ΕΕ - Καζακστάν, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό, τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Atamkulov υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών στον τομέα των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, με στόχο τη θεσμοθέτηση τακτικού διαλόγου επί πολιτικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών του Καζακστάν, κ. Alikhan Smailov, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε η Σύμβαση μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κύπρου και του Καζακστάν για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα, καθώς και στις επενδύσεις, τόσο στις δύο χώρες, όπως επίσης στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα το απόγευμα ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Γερουσίας (Άνω Βουλή), κα Dariga Nazarbayeva και με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής (Mazhilis) του Κοινοβουλίου του Καζακστάν, κ. Nurlan Nigmatulin, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης και της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, ενώ ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το «Διεθνές Οικονομικό Κέντρο της Αστανά» (Astana International Financial Centre), όπου είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη του Κέντρου, κ. Kairat Kelimbetov, με τον οποίο συζήτησαν τις εμπειρίες των δύο χωρών από την προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα επενδυτικά ταμεία, η τεχνολογία και η ενέργεια, καταλήγοντας στο ότι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των αρμοδίων φορέων της Κύπρου και του Καζακστάν θα έχει πολύ θετικές προοπτικές για αμοιβαίο όφελος.

(ΙΣ)