Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2019 11:43

Επαναπατρισμός λειψανοθήκης από την εκκλησία του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου από το Düsseldorf της Γερμανίας

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2019 στο Düsseldorf  η παραλαβή λειψανοθήκης από την εκκλησία του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου. Πρόκειται για βιβλιόσχημη ξύλινη λειψανοθήκη με λείψανα των Αγίων Παντελεήμονος, Χαραλάμπους, Νεοφύτου, Τρύφωνος, Φιλίππου, Μιχαήλ Συνάδων, Πολυδώρου, Ιωάννου Λαμπαδιστού και Μάμαντος. Στο ανοιγώμενο μέρος εικονίζονται ο Άγιος Μάμας περιστοιχισμένος από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Τρύφωνα και δύο ιεράρχες. Πάνω στα λείψανα υπάρχει αργυρό/μεταλλικό κάλυμμα με την χρονολογία 1835. Η παράδοση έγινε από την Διευθύντρια του Δημοπρατικού Οίκου Hargesheimer Kunstauktionen Düsseldorf, κα Susanne Hargesheimer παρουσία του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου Αρχιμανδρίτη κ. Φώτιου Ιωακείμ, των εκπροσώπων του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Γιώργου Φιλοθέου, Εφόρου Αρχαιοτήτων και κας Στέλλας Πισσαρίδου, Ανώτερης Συντηρήτριας, της κας Μαριάννας Χαραλάμπους, Προξένου της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο και της κας Μαρίας Παφίτη, Ιστορικού Τέχνης. Η λειψανοθήκη επαναπατρίστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στις 15 Μαΐου 2019 και παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.  

Ο επαναπατρισμός της λειψανοθήκης κατέστη δυνατός μετά από εντοπισμό της σε ηλεκτρονική ανάρτηση από τον Δημοπρατικό Οίκο Hargesheimer Kunstauktionen Düsseldorf για την οποία ενημερώθηκε η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων αρχών του κράτους (Τμήμα Αρχαιοτήτων, Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείο Εξωτερικών, Τμήμα Τελωνείων), της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου και της κας Παφίτη, αποτράπηκε η δημοπράτηση του αντικειμένου. Ιδιαίτερη σημασία είχε ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Διευθυντές του Δημοπρατικού Οίκου Hargesheimer, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελεί προϊόν παράνομης διακίνησης, προχώρησαν στην αγορά του αντικειμένου από τους κατόχους για να το δωρίσουν ακολούθως στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απευθύνει ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην έγκαιρη απόσυρση της λειψανοθήκης από την ηλεκτρονική δημοπρασία από τον Δημοπρατικό Οίκο Hargesheimer Kunstauktionen Düsseldorf και στον επαναπατρισμό της, ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες του οίκου, και ενθαρρύνει την αρωγή των πολιτών σε όλες τις προσπάθειες διάσωσης, διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της παγκόσμιας.

Υπογραμμίζεται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από οργανισμούς όπως η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση των διαδικασιών που θα αποτρέπουν την παράνομη διακίνηση και θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αντικειμένων που εξήχθησαν παράνομα. Επιπλέον, στα πλαίσια της Εθνικής Επιτροπής για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέλη της οποίας αποτελούν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Εκκλησία της Κύπρου, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια μέσω συντονισμένων κινήσεων για τον επαναπατρισμό όλων των συλημένων πολιτιστικών θησαυρών μας.

(ΜΓ)