Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-03-2018 10:26

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόσκλησή σας να είμαι μαζί σας με την ευκαιρία  της  Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και να εκφράσω και τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου για το πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο το οποίο επιτελούν, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα προς όσους από τους συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η αναπηρία είναι ζήτημα που αφορά όλους. Τα άτομα με αναπηρίες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της γης, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, που οφείλονται σε συμπεριφορές, προκαταλήψεις και φραγμούς που η ίδια η κοινωνία δημιουργεί.

Εναπόκειται λοιπόν σε μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα δημιουργούνται δομές και θα παρέχονται υπηρεσίες που θα στηρίζουν τα άτομα με αναπηρίες και θα τα ωθούν στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση να διατηρούν την ανεξαρτησία τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να επιλέγουν τον τρόπο ζωής που τους ταιριάζει, προσαρμόζοντας το περιβάλλον τους στα νέα δεδομένα της πάθησής τους, ώστε να αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι η σωστή ενημέρωση της οικογένειας, συγγενών και φίλων σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας και της προσαρμογής των ατόμων στα νέα δεδομένα.

Έχοντας λοιπόν ως στόχο την περαιτέρω ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες προωθήσαμε μια σειρά από νέες δράσεις και μέτρα για την αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Τον Δεκέμβριο 2017 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία με δεκαετές ορίζοντα 2018-2028, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2018-2020, που περιλαμβάνει 86 συνολικά συνεχιζόμενες και νέες δράσεις προς υλοποίηση από έξι Υπουργεία.
  • Εισαγάγαμε το 2017 την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας που παρέχει στους κατόχους της ωφελήματα στους τομείς των μεταφορών, πολιτισμού, τουρισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού στην Κύπρο και σε ακόμα επτά χώρες της ΕΕ.
  • Εγκρίθηκαν δύο νέα έργα προς συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και προωθούνται για τη δημιουργία Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης για τον Αυτισμό και για τη δημιουργία νέων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης.
  • Εκσυγχρονίστηκε το Σχέδιο Επιχορήγησης Οργανώσεων και εφαρμόστηκαν δύο νέα σχέδια επιχορήγησης οργανώσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ατόμων με αναπηρίες και κατάρτισης επαγγελματιών για την αναπηρία.
  • Αναβαθμίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν τα σχέδια επιχορήγησης για την αγορά τροχοκαθισμάτων και πληθώρας τεχνικών μέσων που διευκολύνουν τη ζωή στο σπίτι.
  • Ξεκίνησε διαβούλευση για την αύξηση των αναπηρικών παροχών και τη διαμόρφωση μιας νέας νομοθεσίας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και επιδομάτων.
  • Ξεκίνησε η συγγραφή νέου νομοσχεδίου για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες στη λήψη αποφάσεων και την άσκηση της δικαιοπρακτικής ικανότητάς τους.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων που θα δώσει νέες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρίες για ένταξη στην απασχόληση.

 Σταθερός προσανατολισμός μας παραμένει η δημιουργία μιας πιο ανοικτής κοινωνίας, που ενσωματώνει όλα τα μέλη της, που διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, μιας κοινωνίας ανανεωμένης και σύγχρονης, που όλοι οι πολίτες της θα έχουν τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.  

Αναγνωρίζουμε ότι εσείς οι Εθελοντικοί Οργανισμοί παραμένετε πολύτιμοι συνεργάτες σε κάθε βήμα μας. Με την εμπειρία και την πρωτοβουλία σας συμπληρώνετε την ανάληψη της ευθύνης μας για αντιμετώπιση όλων των περιορισμών που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση στη φυσιολογική ζωή, αλλά και όλων των εμποδίων που υπάρχουν στο περιβάλλον, ώστε να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η αξιοπρεπής διαβίωση, η υποστήριξη και φροντίδα, η προσβασιμότητα και η αποκατάσταση σε όλους τους τομείς

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και καλή συνέχεια στο έργο σας.

___________

Σημ.:      Tον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.

/ΣΧ