Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2019 13:26

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά από συνάντηση με τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit κ. Michel Barnier

Είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τον καλό μου φίλο Michel Barnier.

Παρόλο που στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας μας να διαχειριστούμε το Brexit και τον αντίκτυπό του στην ΕΕ και τα κράτη μέλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διατηρούμε τακτική επικοινωνία, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο Michel επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία για να προβούμε σε μια ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Brexit και άλλα συναφή ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να επαναλάβω την ειλικρινή μας εκτίμηση προς τον Michel και ολόκληρη την ομάδα του για το εξαίρετο έργο που έχουν επιτελέσει διαπραγματευόμενοι τη Συμφωνία Αποχώρησης με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η Συμφωνία που έχει επιτευχθεί, αποτελεί τον καλύτερο και μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστεί η ομαλή και εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις λιγότερο αρνητικές συνέπειες για όλους.

Επιτρέψτε μου επίσης να σημειώσω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε μαζί του και με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Πρωτόκολλο που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Αυτή η συνεργασία είχε ως επιστέγασμα την ενσωμάτωση του σχετικού Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, έγινε μια εκτενής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για αριθμό θεμάτων που άπτονται του Brexit και της κατάστασης ετοιμότητας της ΕΕ, με επικέντρωση σε ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη συνάφεια και σημασία για την Κύπρο. Συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το Brexit καθώς και τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, με την οποία παρατείνεται η προθεσμία του Άρθρου 50 για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ώστε να παραχωρηθεί πρόσθετος χρόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει πώς επιθυμεί να προχωρήσει, με σκοπό τη διασφάλιση μιας ομαλής και εύτακτης εξόδου. Η εν λόγω απόφαση ήταν ζωτικής σημασίας υπό τις περιστάσεις, καθώς παρέχει την απαιτούμενη βεβαιότητα και την ευχέρεια χρόνου στους πολίτες μας και στις επιχειρήσεις.

Η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν την επίτευξη του καλύτερου δυνατού, υπό τις περιστάσεις, αποτελέσματος για όλους. Εναπόκειται εξ ολοκλήρου στο Λονδίνο να προχωρήσει  με τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων ώστε να ολοκληρωθεί το Brexit το συντομότερο δυνατό. Αν και ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί καθοριστική πρόοδος στο Λονδίνο, η οποία θα οδηγήσει στην επικύρωση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην οικονομία θα ελαχιστοποιηθούν, ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά το Brexit.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις επί αριθμού άλλων ουσιωδών ζητημάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ιδίως εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων  ̶  και οι δύο συμφωνούμε  ̶  θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά μου, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Michel λεπτομερώς για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας και αντιβαίνουν στο διεθνές και στο κοινοτικό Δίκαιο. Οι ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Ο Michel γνωρίζει πολύ καλά τις συζητήσεις που έχουμε με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εξέφρασαν άμεσα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να αντιδράσει συλλογικά και αποφασιστικά σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους.

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά και πάλι, αγαπητέ Michel, και προσβλέπω στη συνέχιση  των γόνιμων συζητήσεών μας κατά τη διάρκεια του γεύματος.

(ΜΛ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα