Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2019 13:44

Συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων τηςε Βουλής με τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit

Ο Πρόεδρος, κ. Γιώργος Λιλλήκας και Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, συνάντηση με τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, κ. Michel Barnier. Παρόντα Μέλη της Επιτροπής ήταν ο κ. Νίκος Τορναρίτης ,Αναπλ. Πρόεδρος, οι κυρίες Στέλλα Κυριακίδου και Ελένη Σταύρου και ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης. Τον κ. Barnier συνόδευε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Barnier ενημέρωσε για τις σχετικές με το Brexit διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου και τις επιπτώσεις που αναμένονται από την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία.

Οι Κύπριοι βουλευτές έθεσαν επιμέρους ερωτήματα, ανάμεσα σ’ άλλα σε ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας και στην Ιρλανδία. Τέθηκαν ,επίσης, ερωτήματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, δεδομένων των στενών δεσμών που αυτή διατηρεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, την οικονομία και την εκπαίδευση. Τέθηκε ,επίσης, το θέμα του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το ζήτημα των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που διαμένουν σ’ αυτές.

Ο  κ. Barnier τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι, σε περίπτωση άτακτου Brexit, θα ληφθούν μέτρα στήριξης, από πλευράς ΕΕ, προς τους πολίτες και τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι, μέσω της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ  και η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Κυπρίων που διαμένουν στις Βρετανικές Βάσεις.

 Σ’ όλες του τις αναφορές, ο κ. Barnier τόνισε τη σημασία της ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης.

ΑΜ