Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2019 21:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των 2ων βραβείων Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι για ακόμη μια φορά τους εκπροσώπους των εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και τους απλούς πολίτες, στο πλαίσιο της απονομής των 2ων βραβείων Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού.

Η παρούσα εκδήλωση αποτελεί το ελάχιστο δείγμα απόδοσης της οφειλόμενης εκτίμησης της Πολιτείας προς όλους όσοι διακριτικά και αφιλοκερδώς εργάζονται σε κάθε επίπεδο για μία πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύουμε και τιμούμε τις αρετές της φιλανθρωπίας, του αλτρουισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς όλους τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμηση της Πολιτείας σε όλους εσάς που μέσω του υψηλού αισθήματος ευθύνης που σας διακατέχει και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, είτε ατομικών είτε ομαδικών, συνδράμετε σημαντικά στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που συμπολίτες μας μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Φίλες και φίλοι,

Από την στιγμή που υπήρξε η ανάγκη ο άνθρωπος να αφουγκραστεί και να απαλύνει τον πόνο και τα προβλήματα που  οι συνάνθρωποι του αντιμετώπιζαν, γεννήθηκε η ιδέα του εθελοντισμού, ως αναπόσπαστο μέρος των οικουμενικών αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και ισονομίας.

Μία ιδέα την οποία εσείς, έχετε αναγάγει σε στάση ζωής, ως μέρος της ίδιας της ύπαρξης σας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού ως έναν ενεργό τρόπο διατήρησης του κοινωνικού ιστού,  δημιουργήσαμε  το «Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»,  αναθέτοντας του τον συντονισμό της εθελοντικής προσφοράς των εθελοντικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε παγκύπρια κλίμακα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει δημιουργήσει πολιτειακό θεσμό για τα θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες υιοθέτησαν ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας, των πολιτών και του εθελοντισμού.

Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του θεσμού αυτού, για πρώτη φορά συνέβαλε στη χάραξη πολιτικής στα θέματα εθελοντισμού σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης με γραπτές προτάσεις.

Οφείλω να τονίσω πως η δράση του εθελοντικού κινήματος ήταν ιδιαίτερα υποβοηθητική στο να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές και όχι μόνο επιπτώσεις που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, αλλά και η δημιουργία υποδομών αξιοποίησης των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων,  ακόμη και σε περιόδους μη οικονομικών κρίσεων.

Και τούτο, γιατί είναι πάγια η πεποίθηση μας πως οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις διαχρονικές γνώσεις και εμπειρίες των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στην ενδυνάμωση των πολιτικών του κράτους, προς όφελος των συμπολιτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο δημιουργίας στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης του πρώτου Παγκύπριου Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Κρίσης. Το Κέντρο προβλέπεται να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα υλικά, ώστε σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων να μπορεί να αξιοποιείται  υποστηρικτικά προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία πρωτοκόλλου για τη διαχείριση εθελοντών σε περιόδους κρίσεων, στη βάση του οποίου θα αξιοποιούνται οργανωμένα οι εθελοντές σε υποστηρικτικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Την ίδια στιγμή, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ευαισθητοποίηση των νέων μας, μετά την εφαρμογή του εγχειριδίου για εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση βιωματικών δράσεων για εθελοντισμό και ενεργό πολίτη, ενισχύουμε την ενεργό πολιτότητα  των παιδιών και των νέων με την υλοποίηση δράσεων για τις προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη θεσμοθέτηση Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή νέων.

Επιπλέον, η αναγνώριση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο με το οποίο θα ενθαρρυνθούν περισσότεροι νέοι και νέες να ενεργοποιηθούν στα κοινά, καθώς, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προχωρούμε στην αναγνώριση δεξιοτήτων, εκτός της επίσημης εκπαίδευσης,  τις οποίες  πολίτες μπορούν να αποκτήσουν στον ελεύθερο τους χρόνο ή στον τομέα του εθελοντισμού.

Παράλληλα, έχουν ήδη ανακοινωθεί τα σημεία επαφής των Υπουργείων και των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προωθείται η δημιουργία «Του Σπιτιού του Εθελοντή» σε κάθε επαρχία, με αναβαθμισμένες υποδομές και εξοπλισμό και από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους θα τεθεί σε ισχύ το νέο θερμικό πλαίσιο που αφορά στην εγγραφή και απόκτηση νομικής οντότητας των Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έμφαση στη χρηστή διοίκηση και διαφάνεια.

Όπως έχω προαναφέρει, όλες αυτές οι δράσεις δεν θα μπορούσαν να δρομολογηθούν χωρίς τη δική σας συνδρομή, την ενεργό στήριξη και την κατάθεση υποστηρικτικών εισηγήσεων και προτάσεων που έχετε υποβάλει και υποβάλλετε.

Και σας ευχαριστώ εκ νέου για το επίπεδο παιδείας και κουλτούρας που έχετε αναπτύξει, για την αταλάντευτη προσήλωση σας στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και στην ανεκτίμητη συμβολή σας στην υιοθέτηση πολιτικών από την Κυβέρνηση προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας.

Τα βραβεία που απόψε απονέμουμε για δεύτερη χρονιά καθίστανται πλέον ως θεσμός που υπηρετεί τις πιο υψηλές αξίες της κοινωνικής προσφοράς.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία, πως η αποψινή βράβευση θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για πλήθος συμπολιτών μας, να αναδείξουν τις αρετές του φιλανθρωπισμού, του αλτρουισμού και της οικειοθελούς δράσης προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες και τα θερμά μου συγχαρητήρια μου στους σημερινούς τιμώμενους μας που δίκαια αποτελούν παράδειγμα στην κοινωνία, χαίρομαι και περηφανεύομαι ειλικρινά όταν ακούω τα καλύτερα σχόλια είτε στην Ευρώπη είτε αλλού για το εθελοντικό κίνημα της Κύπρου. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για παράδειγμα που είναι ένα από τα πιο άξια και αξιοσημείωτα ιδρύματα τα οποία έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν την τράπεζα αίματος με τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμό δοτών. Αυτό και μόνο αποδεικνύει το πόση ανθρωπιά κρύβουμε μέσα μας.

Και επειδή απόψε είναι και τα βραβεία για τον ενεργό πολίτη θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μοιραστείτε μαζί μου μια ευχή. Να ευχηθούμε περαστικά σε ένα φίλο, σε έναν άνθρωπο τον Δημήτρη Χριστόφια που περνά δύσκολες ώρες αυτές τις στιγμές. Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να εκφράσω τις θερμότερες ευχές. Μπορεί οι πολιτικοί πολλές φορές να δίδουμε την εικόνα ότι μεταξύ μας υπάρχει ενδεχόμενη εχθρότητα. Δεν είναι έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα. Έχουμε και εμείς ανθρωπιά και ιδιαίτερα με ανθρώπους που διανύσαμε μια ολόκληρη πολιτική διαδρομή, έστω και αν είχαμε αντίθετες απόψεις.

(ΡΜ/ΜΓ)