Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2019 11:13

Χαιρετισμός Διευθύντριας Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους στο 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του ΣτΕ

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στο 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα φέτος που το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει την 70κοστή επέτειό του. 

Τα τελευταία ,σχεδόν, πέντε χρόνια το Τμήμα μας έχει διέλθει από σειρά αλλαγών στη βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για εκσυγχρονισμό των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ανθρωποκεντρική βάση της φιλοσοφίας μας και οι νέες μέθοδοι διοίκησης και σωφρονισμού που έχουμε εφαρμόσει με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, έχουν θέσει κριτήρια υψηλού επιπέδου και ποιότητας στον τρόπο λειτουργίας των Φυλακών μας. Το έργο μας εκτιμάται πολύ θετικά από τις Επιτροπές  του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και από Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αξιολογούν τη λειτουργία σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, αριθμός πρακτικών μας έχουν αξιολογηθεί ως βέλτιστες πρακτικές και έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε φόρα του EUROPRIS. Για παράδειγμα, η επικοινωνία μέσω Skype καταγράφεται το 2016 ως μία καλή πρακτική στην έκδοση “Handbook for the prevention of ill-treatment in Prisons” καταγράφονται δύο διαδικασίες μας που εφαρμόζουμε στα πλαίσια πρόληψης της κακοποίησης στις Φυλακές, από τις πέντε πρακτικές που καταγράφονται στην εν λόγω έκδοση. Επίσης, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακών, έχει ψηφιστεί το 2017-2018 από τα κράτη μέλη του οργανισμού EUROPRIS, ως μία καλή πρακτική.

Τα αποτελέσματα από τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, έχουν προσελκύσει αρκετές ξένες σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπουργεία από διάφορες χώρες, καθώς και βουλευτές από τη Γερμανία, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις Φυλακές μας για μελέτη, συζήτηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών εκτιμώντας θετικά το έργο μας, καθώς και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί σε όλους τους τομείς στο Τμήμα μας. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες στα θέματα της εκπαίδευσης, διοίκησης, και ασφάλειας, καθώς και διαφόρων άλλων θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση και μεταχείριση των κρατουμένων μας.

Η ανάθεση στο Τμήμα μας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της φιλοξενίας του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτηρητών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι η επισφράγιση όλων των θετικών αλλαγών που έχουν επιτευχθεί στο Τμήμα , και αποτελεί τιμή τόσο για το Τμήμα,  αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας.

Το Συνέδριο Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης ελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό συνέδρων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Το 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή 140 Διευθυντών και άλλα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη από τις Σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Επιτηρητών 40 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και 40 από τους συνέδρους, θα επισκεφθούν τις Φυλακές μας την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 πριν την αναχώρησή τους.

Η διοργάνωση του 24ου Συνεδρίου Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης, αποτελεί πρόκληση, αλλά και μεγάλη τιμή ειδικότερα για το Τμήμα μας και γενικότερα για την Κύπρο, δεδομένου ότι δεν έχει φιλοξενηθεί ποτέ προηγουμένως στην Κύπρο συνέδριο του Συμβουλίου τόσο μεγάλης διεθνούς εμβέλειας με όλα τα θετικά που μπορεί να αποκομίσουμε όλοι μας από αυτό.

Ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η ενδυνάμωση και λειτουργία των σωφρονιστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επιτήρησης στην βάση κοινών αρχών και αξιών με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα, δεδομένων των διαφορών των σωφρονιστικών συστημάτων των χωρών μελών του Συμβουλίου, με ανεξάντλητο αριθμό διαφορετικών χαρακτηριστικών. Η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου στόχο έχει την εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών για θέματα και προκλήσεις που ανακύπτουν από τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των Φυλακών και τη χρήση της τεχνολογίας στις Φυλακές.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν με δύο εναρκτήριες ομιλίες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πληροφορικής Κοινωνίας και Δράσης κατά του Εγκλήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης  κ. Jan Kleiijssen.

Στη συνέχεια θα έχουμε δύο ομιλίες σχετικές με την παράδοση, εκσυγχρονισμό και ηλεκτρονική ωριμότητα των οργανισμών, καθώς και για τα επαγγελματικά πρότυπα και προκλήσεις που αφορούν στις νέες τεχνολογίες. Θα ακολουθήσει ακόμη μία εισήγηση με μηνύματα και συμπεράσματα από το πρόσφατο Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τον Υπερπληθυσμό των Φυλακών που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Στρασβούργο.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν τρία βιωματικά εργαστήρια που αφορούν στην:

(1)  Πρόληψη των αυτοκτονιών και βίας στις Φυλακές

(2)  Διαχείριση εκτέλεσης των ποινών και

(3)  Εργασία με ειδικές ομάδες κρατουμένων.

Η πρώτη μέρα εργασιών θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των μέτρων και ποινών που εφαρμόζονται στην κοινότητα αντί της φυλάκισης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Τέλος, ευχαριστούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την εμπιστοσύνη τους να φιλοξενήσουμε το 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης.

(ΜΓ)