Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2019 15:05

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα "Natura 2000" και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

 Η Πολιτεία τίμησε τους πρωτεργάτες δημιουργίας του Δικτύου "Natura 2000" στην Κύπρο

Με εκδήλωση που διοργάνωσε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τίμησε φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που εορτάζονται στις 21 και 22 Μαΐου, αντίστοιχα.  Η σημερινή εκδήλωση είχε, επίσης, στόχο την απόδοση τιμής στα άτομα που έθεσαν τις βάσεις και ήταν πρωτεργάτες για τη δημιουργία του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο.

Η φύση χρειάζεται άμεσα βοήθεια και το Δίκτυο "Natura 2000" αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που αρμόζει στην αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες τόσο της δικής μας, όσο και των μελλοντικών γενεών», τόνισε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. Αναφέρθηκε, επίσης ,στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του Δικτύου στην Κύπρο, συμπληρώνοντας ότι «ο αγώνας για αποδοχή του Δικτύου είναι συνεχής και η νέα πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η θεσμοθέτηση εξειδικευμένων μέτρων διαχείρισης για την κάθε περιοχή, ανάλογα με τις ανάγκες προστασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες και τις απαιτήσεις της κάθε μιας από τις περιοχές αυτές».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, οποίος τόνισε ότι ,σύμφωνα με εκτιμήσεις, 4.4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από υγιή οικοσυστήματα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι επενδύσεις στη φύση μπορούν να είναι πολλαπλά ανταποδοτικές. «Ωστόσο, τα οφέλη αυτά δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν όσο τα είδη και οι οικότοποι, η βάση των υγιών οικοσυστημάτων, απειλούνται και είναι σε κακή κατάσταση», ανέφερε.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε η ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε προσπάθειες μελέτης, διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης της κυπριακής βιοποικιλότητας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και από τότε συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες αυτές. Ως πρωτεργάτης της δημιουργίας του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κυριάκος Γεωργίου παρουσίασε τα πρώτα βήματα του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο. 

Τιμήθηκαν επίσης, τα στελέχη του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που, σε συνεργασία με τους επιστήμονες από την Ελλάδα, έφεραν σε πέρας ένα τεράστιο σε εμβέλεια και σημασία έργο.  Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και επιστήμονες από άλλους χώρους και Υπηρεσίες που πλαισίωσαν την προσπάθεια για να γίνει όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των περιοχών που εντάχθηκαν στο δίκτυο. Ο συνολικός κατάλογος των πρωτεργατών για τη δημιουργία του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, ακολουθεί.

Ομάδα Πανεπιστημίου Αθηνών

Κυριάκος Γεωργίου

Ευαγγελία Οικονομίδου

Πηνελόπη Δεληπέτρου

Παναγιώτης Δημόπουλος

Κωνσταντίνος Θάνος

Άρτεμις Νικολαΐδου

Αναστάσιος Λεγάκις

Συνεργάτες στην Κύπρο από Τμήματα / Υπηρεσίες και εξωτερικοί συνεργάτες

Νίκος Γεωργιάδης

Αντώνης Αντωνίου

Ελένη Στυλιανοπούλου

Τάκης Τσιντίδης

Παντέλας Βάσος

Γεώργιος Χατζηκυριάκου

Χαράλαμπος Χριστοδούλου

Τάκης Παπαχριστοφόρου

Σάββας Ιεζεκιήλ

Νίκος Σιαμαρίας

Θωμάς Κυριάκου

Ανδρέας Αντωνίου

Κυριάκος Κυριάκου

Λούης Κουρτελλαρίδης

Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου

Μαρίνα Αργυρού

Ελευθέριος Χατζηστερκώτης

Παντελής Χατζηγέρου

Νίκος Κασίνης

Πανίκος Παναγίδης

Ανδρέας Δημητρόπουλος

Χριστόδουλος Μακρής

Μιχάλης Καρεκλάς

Χαράλαμπος Παναγιώτου

(ΜΑΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα