Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2019 16:05

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κ. Χατζηγιάννη σε Σεμινάριο για τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις Στρατιωτικοπολιτικές Πτυχές της Ασφάλειας

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε ως ομιλητής, εκπροσωπώντας την ΚΣ ΟΑΣΕ, σε Σεμινάριο για τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις Στρατιωτικοπολιτικές Πτυχές της Ασφάλειας. Το εν λόγω Σεμινάριο του Κέντρου Πρόληψης Συγκρούσεων του ΟΑΣΕ πραγματοποιείται στη Λάρνακα μεταξύ 20 και 24 Μαΐου 2019.

Μιλώντας στην ενότητα με θέμα το δημοκρατικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι, υπό το φως των σύγχρονων διασυνοριακών προκλήσεων κατά της ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, οι αρχές και δεσμεύσεις που εμπεριέχονται στον Κώδικα χρήζουν περαιτέρω εκσυγχρονισμού, αλλά  παραμένουν, κατ’ ουσίαν, άκρως επίκαιρες.

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε, ως βασική αρχή του Κώδικα, ότι ο δημοκρατικός έλεγχος των στρατιωτικών, παραστρατιωτικών και εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και των Υπηρεσιών Πληροφοριών και της Αστυνομίας, αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο προς επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας. Στη βάση αυτής της αρχής, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής προσήλωσης των συμβαλλομένων μερών στις αρχές του Κώδικα, που άπτονται του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου.  Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη ανέλυσε τους τρόπους άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στους τομείς που καλύπτει ο Κώδικας Δεοντολογίας, μέσω της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την οικεία νομοθεσία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ στον Κώδικα Δεοντολογίας, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Συνέλευση και τα συμμετέχοντα σε αυτή Κοινοβούλια, τόσο στην περαιτέρω προώθησή του, όσο και στη συμμόρφωση των συμβαλλομένων κρατών με τις αρχές του, μέσω της διασφάλισης της περαιτέρω ενίσχυσης της άσκησης αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ως βουλευτές, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννη, έχουμε όχι μόνο δικαίωμα, αλλά καθήκον άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα στις προσπάθειες για προστασία του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έναντι της όποιας κατάχρησης εξουσίας.

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ιδιαίτερα τη δέσμευση των συμβαλλομένων στον Κώδικα κρατών να διασφαλίζουν ότι, τις μεταξύ τους σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας, θα διέπει μια συνεργασιακή προσέγγιση, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχικής ισότητας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή. Ο κ. Χατζηγιάννη στηλίτευσε τις επιθετικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τονίζοντας ότι αυτές αντίκεινται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όπως αυτά διασφαλίζονται από το εθιμικό δίκαιο και κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογράμμισε δε ότι η επεκτατική πολιτική και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν όχι μόνο τις αρχές της τελικής Πράξης του Ελσίνκι και τις υποχρεώσεις της χώρας αυτής, ως συμμετέχοντος Κράτους του ΟΑΣΕ, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Κάλεσε δε τον ΟΑΣΕ να ενώσει τη φωνή του με την ΕΕ, καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Οργανισμού.

----------------------------

ΕΙ