Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2019 13:58

Έναρξη λειτουργίας των Θερινών Δημόσιων Σχολείων 2019

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), μετά την επιτυχή εφαρμογή του Προγράμματος των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (Θ.Δ.Σ.) τα προηγούμενα χρόνια, προβαίνει και φέτος, μετά από τη σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη λειτουργία τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού 2019, με στόχο την προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Το πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. έχει αγκαλιαστεί θερμά από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, αφού, μεταξύ άλλων:

  • Δίνεται η ευκαιρία, ιδιαίτερα σε παιδιά από δυσμενές κυρίως κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, για  δωρεάν δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
  • Δίνεται η ευκαιρία για καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών με δημιουργικές δραστηριότητες. Δίνεται η ευκαιρία και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες για δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.
  • Περιορίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς, αναφορικά με την επίβλεψη των παιδιών τους κατά την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά. 
  • Τα Θ.Δ.Σ. αποτελούν μέσο για να περιοριστούν κακές συνήθειες, όπως είναι η  υπερβολική τηλεθέαση.
  • Δίνεται  η ευκαιρία για  δωρεάν σίτιση παιδιών. 
  • Εργοδοτούνται αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. σχολικοί συνοδοί).
  • Αξιοποιούνται τα σχολικά κτήρια για περισσότερο χρόνο, πέρα από τη χρήση τους για τα κανονικά μαθήματα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους. 

Το Πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. θα λειτουργήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για τις θερινές διακοπές συνολικά 25 εργάσιμες μέρες και συγκεκριμένα από τις 24 Ιουνίου 2019 μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2019 (τελευταία Παρασκευή του μηνός Ιουλίου). Κατά τη φετινή χρονιά, θα λειτουργήσουν ως θερινά 27 Δημοτικά Σχολεία και 7 Νηπιαγωγεία, σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες, που θα καλύπτουν και τις 5 επαρχίες. Επίσης, θα λειτουργήσει και το Δημοτικό/Νηπιαγωγείο του Μακάρειου Νοσοκομείου με ένα τμήμα, για να εξυπηρετήσει παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.

Προτεραιότητα εγγραφής στα Θ.Δ.Σ. θα έχουν τα παιδιά τα οποία προέρχονται από δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Σημαντικό, επίσης, είναι  το γεγονός ότι οι γονείς θα έχουν, όπως και πέρσι, την ευκαιρία να επιλέξουν το θερινό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους, το οποίο δεν είναι απαραίτητα το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας.

Στα Θ.Δ.Σ. θα εφαρμοστεί ένα πολύ καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα είναι  συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, στη βάση των δυνατοτήτων του χώρου και σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας της κάθε σχολικής μονάδας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν την ημέρα τους στο σχολικό περιβάλλον (από τις 7:45 π.μ. μέχρι και τη 1:05 μ.μ.), απασχολούμενα με δημιουργικές  δραστηριότητες, όπως: Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Αγωγή Ζωής, με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, όπως: ομαδικά παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουκλοθέατρο, φιλαναγνωσία/βιβλιοθήκη, επισκέψεις, εκδρομές κ.τ.λ.

Για τη λειτουργία του Προγράμματος, το Υ.Π.Π. θα επιχορηγήσει λειτουργικά έξοδα των Θ.Δ.Σ. (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αναλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού και μη χαρακτήρα, μισθούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κ.τ.λ.). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φοίτηση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Πρόγευμα θα παρέχεται μόνο στα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη και των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και λαμβάνουν σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα Θ.Δ.Σ. θα στελεχωθούν τόσο με αδιόριστους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Τελικά Μητρώα των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, όσο και από μόνιμους/συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα είναι και οι διευθύνοντες κάθε σχολείου.

Περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην έναρξη εγγραφών των παιδιών στα Θ.Δ.Σ., τα κριτήρια επιλογής των μαθητών, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων κ.λπ., περιέχονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp9224a).

Κατάλογος  Θερινών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων 2019

α/α

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

1.

Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ΄

2.

Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού

3.

Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Ε΄- Άκη  Κλεάνθους

4.

Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Γ΄- Στυλιανού Λένα

5.

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου

6.

Δημοτικό Σχολείο Ακακίου

7.

Δημοτικό Σχολείο Πέρα Χωριό Νήσου Β΄

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

8.

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Β΄

9.

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ζ΄- Αποστόλου Ανδρέα

10.

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού IA΄ - Τσίρειο

11.

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κ΄- Αγίου Παντελεήμονα

12.

Δημοτικό Σχολείο Λινόπετρας

13.

Δημοτικό Σχολείο Ερήμης

14.

Δημοτικό Σχολείο Τριμήκληνης

 

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

15.

Δημοτικό Σχολείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη

16.

Δημοτικό Σχολείο  Αραδίππου  Ε΄- Αγίων Aυξεντίου  και Ευσταθίου

17.

Δημοτικό Σχολείο Βορόκληνης

18.

Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «Μιχαλοπούλειο»

19.

Δημοτικό Σχολείο Αθηένου

20.

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ΄

21.

Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου  Β΄

22.

Δημοτικό Σχολείο Πυργών

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

23.

Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΒ΄- Πεύκιος Γεωργιάδης

24.

Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΓ΄

25.

Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς

26.

Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας – Λέμπας – Αγίου Στεφάνου

27.

Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Β΄

Κατάλογος Θερινών Δημόσιων Νηπιαγωγείων 2019

Α/Α

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 

1.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αποστόλου Λουκά

2.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ακακίου

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

3.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Λεμεσού Ζ΄- Αποστόλου Ανδρέα

 

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

4.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη

5.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κοφίνου

6.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Β΄

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

7

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου Θ΄- Πετρίδειο

 (ΙΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα