Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2019 21:18

Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την εκδήλωση για τα 30χρονα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας, δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Η πρωτοβουλία ανέγερσης του ιστορικού μουσείου ανάγεται στο 1984, όταν ο τότε Δήμαρχος της Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης, συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός Ιστορικού Μουσείου για την πόλη, το οποίο θα παρουσίαζε την ιστορική και την κοινωνική  εξέλιξη της Λευκωσίας από τα προϊστορικά χρόνια έως τα σήμερα.

Ενστερνιζόμενος το όραμά του, ο αείμνηστος και μέγας ευεργέτης Κωνσταντίνος Λεβέντης, υπήρξε απόλυτος συμπαραστάτης στην προσπάθειά του αυτή, συμβάλλοντας καθοριστικά μέσα από τη γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια μίας αξιόλογης ομάδας συνεργατών με επικεφαλής την κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, στην υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου.

Αναντίλεκτα, από το 1989 όταν το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στην παλιά εντός των τειχών πόλη, πρωτοπορεί ανάμεσα στα Κυπριακά Μουσεία, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ταυτότητας και τη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της πρωτεύουσας, αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα.

Μέσα από τις μοναδικές συλλογές και τα εκθέματα που παρουσιάζει, όπως αρχαία ευρήματα, πολύτιμες συλλογές χαρτών της Λευκωσίας, παλιών βιβλίων ξένων περιηγητών και μιας εξαίρετης συλλογής κοσμημάτων, κεντημάτων και άλλων σπάνιων αντικειμένων, αποκαλύπτει σε μία αναδρομική πορεία από το παρελθόν στο παρόν, με ισορροπημένο και αντικειμενικό τρόπο, πτυχές της μακραίωνης καθημερινής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής πορείας του τόπου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι συγκεντρώνει διαχρονικά πλήθος επισκεπτών από την Κύπρο και το εξωτερικό, λαμβάνοντας το 1991 την ιδιαίτερα τιμητική βράβευση ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς», καταξιώνοντάς το ως ένα από τα πλέον αξιόλογα και σημαντικά Μουσεία της Ευρώπης και επιτυγχάνοντας πλήρως τον σκοπό δημιουργίας του Μουσείου, όπως ο ίδιος ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λεβέντης τον είχε καθορίσει: «Να συνδέσει την κοινότητα με το παρελθόν της, να αφυπνίσει το ενδιαφέρον της για αυτό και να διατηρήσει ζωντανές τις ρίζες».

Σήμερα τιμούμε ένα σπουδαίο επίτευγμα, μία υπέροχη πρωτοβουλία που πήρε σάρκα και οστά πριν 30 χρόνια και αποτέλεσε σημείο καμπής για τη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας και ταυτότητας της Λευκωσίας.

Και δραττόμενος της ευκαιρίας οφείλω να επαναλάβω πως η Πολιτεία, αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μας αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι και ευγνώμονες για τη συμβολή του Ιδρύματος Λεβέντη και του Κωνσταντίνου Λεβέντη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και ο οποίος με την πνευματική καλλιέργεια και οξυδέρκεια του διείδε την εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική  προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει ένα σύγχρονο μουσείο.

Όπως εύστοχα επεσήμανε και η διευθύντρια του Μουσείου  κα Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή, «τα μουσεία και οι πολιτιστικοί φορείς σε καιρούς κρίσης και σε ένα κλυδωνιζόμενο κόσμο μπορούν και έχουν να προσφέρουν πολλά στη διατήρηση αξιών και παραδόσεων».

Προτού ολοκληρώσω οφείλω, επίσης, να απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες της Πολιτείας για την στενή συνεργασία που το Μουσείο έχει αναπτύξει με σειρά κρατικών Υπηρεσιών, ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας και την μαθητιώσα νεολαία, μέσω των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων που προσφέρει και πραγματοποιούνται.

Με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα να παροτρύνω τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο, καθώς η σύγχρονη παιδαγωγική εκπαίδευση οφείλει να περιλαμβάνει την εικαστική αγωγή μέσω, μεταξύ άλλων,  επισκέψεις στα μουσεία και την εξοικείωση με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Ολοκληρώνοντας και εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, τις ευγνώμονες ευχαριστίες στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Λεβέντη και το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης θα ήθελα να ευχαριστήσω, για ακόμη μια φορά, τους εμπνευστές της δημιουργίας του Λεβέντειου Μουσείου, τη Διευθύντρια και τους υπαλλήλους του Μουσείου για τις δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτιστική συνεισφορά τους, και δεν έχω καμία αμφιβολία πως το Λεβέντειο Μουσείο θα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία και όχι μόνο.

(ΡΜ/ΕΙ)