Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2019 12:03

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Κυπριανού Κυπριανού στη συνέντευξη Τύπου για τις Ευρωεκλογές

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και σας ευχαριστώ που είσαστε μαζί μας. Ο σκοπός της διάσκεψης είναι διπλός: Ο πρώτος αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, για το οργανωτικό κομμάτι των εκλογών για το οποίο και θα σας δώσω στη συνέχεια μια σειρά από γενικές πληροφορίες και στοιχεία. Ο δεύτερος σκοπός αφορά στην υπενθύμιση, για ακόμη μια φορά, των διαδικασιών και του ορθού τρόπου ψηφοφορίας, και παρακαλώ να μας βοηθήσετε με την κατάλληλη προβολή αυτών των πληροφοριών που απευθύνονται κυρίως στους νέους ψηφοφόρους, Ελληνοκύπριους (Ε/Κ), Τουρκοκύπριους (Τ/Κ) και Κοινοτικούς, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία από προηγούμενες εκλογές. Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, θα είμαστε στη διάθεση σας για να απαντήσουμε σε όποια σχετική ερώτησή σας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να επεξηγηθούν καλύτερα οι διάφορες πτυχές της εκλογικής διαδικασίας και να υπάρξει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του κοινού.

Προτού προχωρήσουμε στις επιμέρους πληροφορίες θα ήθελα να επισημάνω ότι η εκλογική διαδικασία της Κυριακής παρουσιάζει ορισμένες  σημαντικές ιδιαιτερότητες, αφού σ’ αυτή έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων που είχαμε ποτέ, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές και τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων που διεκδικούν τις έξι έδρες που αναλογούν στη Δημοκρατία.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές ανέρχεται στους 641.181, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ σε εκλογική διαδικασία. Από αυτούς τους 641.181 οι 549.011 είναι Ε/Κ, οι 81.611 είναι Τ/Κ ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί εκλογείς.

Η ανάλυση των εκλογέων κατά κατηγορία και επαρχία έχει ως ακολούθως:

ΕΠΑΡΧΙΑ

Ε/Κ

Τ/Κ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ

ΣΥΝΟΛΑ

Λευκωσία

214.510

114

3.025

217.649

Αμμόχωστος

31.948

5

699

32.652

Λάρνακα

93.585

156

1.358

95.099

Λεμεσός

152.773

234

1.489

154.496

Πάφος

50.127

173

3.988

54.288

Εξωτερικό

6.068

67

-

6.135

Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ

-

80.862

-

80.862

ΣΥΝΟΛΑ

549.011

81.611

10.559

641.181

    

Προκειμένου οι εκλογείς να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έχουν οργανωθεί από την Υπηρεσία Εκλογών και τις Επαρχιακές Διοικήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό 1095 εκλογικά κέντρα, από τα οποία 50 είναι τα ειδικά εκλογικά κέντρα στα οποία μπορούν να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι των κατεχόμενων περιοχών. 

Οι Έφοροι Εκλογής έχουν ήδη ολοκληρώσει την εργασία για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων και την εκπαίδευση του προσωπικού αυτού, έτσι που η διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά. Όπως ασφαλώς είσαστε ενήμεροι, και στην παρούσα εκλογή, θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων είναι 309. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά 7.000 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, τη φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Τα εκλογικά κέντρα, κατά Εκλογική Περιφέρεια έχουν ως ακολούθως:

ΕΠΑΡΧΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Λευκωσία

412

Αμμόχωστος

58

Λάρνακα

174

Λεμεσός

299

Πάφος

131

Εξωτερικό

21

ΣΥΝΟΛΟ

1095

 

Σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε από τα 50 ειδικά εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε έντεκα διαφορετικούς χώρους. Οι χώροι αυτοί είναι:

  • Γυμνάσιο Κάτω Πύργου

             Νικόλαου Παπαγεωργίου 6, Κάτω Πύργος

  • Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου Φλάσου

            Μάρκου Δράκου 2, Φλάσου

  • Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη

            Γρίβα Διγενή 80, Αστρομερίτης

  • Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου

            Λαέρτη 22, Άγιος Δομέτιος

  • Σχολή Κωφών

            Μακεδονιτίσσης 21, Έγκωμη

  • Κεντρικά Γραφεία Τμήματος Πολεοδομίας & Οικήσεως

             Κινύρα 5 – 6, Λευκωσία

  • Γυμνάσιο Φανερωμένης

            Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Λευκωσία

  • Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών

            Αγίου Σάββα 39, Λιβάδια Λάρνακας

  • Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου

            Λεωφ. Αχερίτου 344, Αχερίτου

  • Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας

            Δημητράκη Χριστοδούλου 20, Δερύνεια

  • Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Δερύνειας

           Παιδοκομικού Σταθμού 2, Δερύνεια

 

Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς επίσης οι Κοινοτικοί εκλογείς, έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διεύθυνση εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’. 

Σημειώνω ότι σε όσους εγκλωβισμένους πιθανόν να βρίσκονται στους οικείους τους στις ελεύθερες περιοχές υπάρχει δυνατότητα να τους εκδοθεί εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται.

Υπενθυμίζω ότι οι εγκλωβισμένοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας έχει πάνω την φωτογραφία τους.

Καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και των σταυρών προτίμησης θα είναι όπως πάντα μια επίπονη εργασία. Όπως γνωρίζετε η Εκλογική Νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των συνδυασμών ή υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια.  Απαγορεύεται επίσης να φέρουν πένες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων.

Κατά τη διάρκεια της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο. Ασφαλώς οι υποψήφιοι είναι ελεύθεροι να παρευρίσκονται. Θα απαγορευθεί επίσης στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα κατά τη διαδικασία της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, εκτός από τη λήψη πλάνων κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα τότε:

-           Αναμένεται ότι μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα πριν το κλείσιμο των καλπών σε όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

-           Εκείνη την ώρα, εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να γνωστοποιήσουμε και τους υποψήφιους που θα καταλάβουν τις έξι έδρες, που αναλογούν στη Δημοκρατία.  Αυτοί θα ενημερωθούν από το Γραφείο μου, ώστε να βρεθούν στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», όπου θα γίνει η ανακήρυξή τους ως εκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σημειώνω ότι η έδρα μου θα βρίσκεται εδώ, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, απ’ όπου θα σας ενημερώνω για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό και εκτός από τις πιο πάνω πληροφορίες για το οργανωτικό κομμάτι  κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω ορισμένες σημαντικές διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας που αφορούν στα κόμματα, τους συνδυασμούς κομμάτων και ανεξάρτητους υποψήφιους όπως επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τους ιδίους τους ψηφοφόρους:

Τα κόμματα, οι συνδυασμοί κομμάτων και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

(α)       Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Διαφημίσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων ή άλλων οργανωμένων ομάδων που τους υποστηρίζουν, σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυκτα να μην υπάρχουν.

(β)    Παρακαλώ, επίσης, όπως αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή άλλως πως, γιατί και αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας. Καλώ σήμερα τα εκλογικά επιτελεία, αλλά και κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να επηρεάσουν τους εκλογείς ή να διασπείρουν φήμες, όταν η προεκλογική εκστρατεία απόψε τα μεσάνυκτα θα έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί.

(γ)     Υπενθυμίζω ακόμη ότι η εκλογική νομοθεσία επιτρέπει στους πολιτικούς αρχηγούς όπως, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα, προβούν σε δηλώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες αναμένω ότι θα είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια.

Σε ό,τι τώρα αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, αλλά και να τονίσω ότι απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με την εξουσιοδότησή του. Εξαίρεση αποτελούν οι αυριανές εφημερίδες, οι οποίες μπορούν να δημοσιεύσουν ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της σημερινής μέρας. 

Για τους εκλογείς:

(α)       Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά στους Κυπρίους εκλογείς, ή το έγγραφο με το οποίο έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, σε ό,τι αφορά στους Κοινοτικούς εκλογείς, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο.  Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους ένα από αυτά τα έγγραφα, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί.  Υπενθυμίζω ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 1.00 μ.μ.

(β)       Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει. Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής έχουν αρμόδιους λειτουργούς που και κατά την ημέρα των εκλογών θα ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

(γ)     Έχουμε διανείμει σχετική ανακοίνωση, η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, όπου καταγράφονται οι πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν για να ενημερωθεί κάθε πολίτης για το εκλογικό του κέντρο, και σας παρακαλώ να της δώσετε περαιτέρω δημοσιότητα. Επισημαίνω μόνο την ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και τον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι 77772212.

(δ)       Ο κάθε εκλογέας πρέπει να προσέξει ότι το ψηφοδέλτιο που θα του παραδοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο στο εκλογικό κέντρο είναι κατάλληλα σφραγισμένο με τη σφραγίδα της Δημοκρατίας. 

(ε)        Απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των κομμάτων/συνδυασμών/υποψηφίων, να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου μέσα στα εκλογικά κέντρα. Για το ζήτημα αυτό υπογραμμίζω ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο μοναδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου είναι ο προεδρεύων, για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορό του.

Οι ώρες ψηφοφορίας, και σε αυτές τις εκλογές, είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 μ. - 1.00 μ.μ. Σημειώνω ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο παρατηρείται ροή ψηφοφόρων, ο προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τα μεσάνυκτα, όμως εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.  

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας και σταυροί προτίμησης

Ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας που επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους. Ο εκλογέας μπορεί να θέσει σταυρό προτίμησης σε μέχρι και δύο υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποψηφίων που έχει ο συνδυασμός.

Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που επιτρέπονται από τον Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο π.χ. όπως είπα και πριν δεν είναι κατάλληλα σφραγισμένο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι είναι οι εξής:

(α)       Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ’ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

 (β)      Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους.

(γ)        Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στον Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√».

(ε)        Τέλος, όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ψηφοδέλτια που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στον Νόμο, ή στα οποία οι εκλογείς χρησιμοποιούν πένα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο, κρίνονται ως άκυρα.

(στ)      Λευκά Ψηφοδέλτια

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Η διεξαγωγή δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογικών αναμετρήσεων έχει καταστεί παράδοση στον τόπο μας. Σε κάθε νέα εκλογική διαδικασία παρουσιάζουμε καλύτερες επιδόσεις πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύουν οι κύριοι συντελεστές που συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες, που είναι οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, τα πολιτικά κόμματα, οι συνδυασμοί/υποψήφιοι που διεκδικούν την εκλογή τους και ασφαλώς οι πολίτες που επιδεικνύουν ωριμότητα και σύνεση. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως και σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα προσέλθουν με τάξη, ηρεμία και ωριμότητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πριν να σας αφήσω θα ήθελα να πω δύο λόγια και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη σημασία και τους λόγους που, κατά την γνώμη μου, επιβάλετε σε όλους μας να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τους πολίτες των κρατών μελών και τα συμφέροντα τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που εκλέγεται απ’ ευθείας από τον λαό για να εκπροσωπήσει τους πολίτες της Ένωσης, ενώ οι νέοι Ευρωβουλευτές θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στην εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, που στην συνέχεια ενσωματώνονται στο εσωτερικό δίκαιο του κάθε κράτους μέλους, και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα κάθε πτυχή της καθημερινότητας όλων των Ευρωπαίων πολιτών.  Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των νομοθεσιών μας καθορίζεται από αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες.  Ως εκ τούτου, θεωρώ πως είναι επιβεβλημένο όλοι οι εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν μαζικά το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν εκείνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει καλύτερα τους ίδιους και τα συμφέροντά τους, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος.

Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, με υποχρέωση εφαρμογής της Εκλογικής Νομοθεσίας, θεωρώ ότι οφείλω να καλέσω όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή για τα πρόσωπα που επιθυμούν να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επόμενη πενταετία.  Επαναλαμβάνω πως η άποψη διατυπώνεται με συμμετοχή στις εκλογές, όχι με την αποχή, μια και η αποχή ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης και με εκχώρηση αυτού του δικαιώματος του ψηφοφόρου σε άλλα πρόσωπα.

Οι Έφοροι Εκλογής και τα επιτελεία τους έχουν εργασθεί σκληρά και συντονισμένα την τελευταία περίοδο για να οργανώσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις διαδικασίες και φάσεις των Ευρωεκλογών, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή τους. Σε κάθε πτυχή και κάθε στάδιο έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων/συνδυασμών/υποψηφίων, και θέλω να βεβαιώσω πως τίποτα δεν γίνεται στα κρυφά ή χωρίς συνεννόηση μαζί τους. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους εμπλεκόμενους για την πραγματικά ειλικρινή συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην ομαλή και αποτελεσματική προετοιμασία αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ευελπιστώ ότι το πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, για τη δική σας συνεργασία και την προβολή των ανακοινώσεων που έχουμε κατά καιρούς εκδώσει για ενημέρωση του κοινού. 

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και επίσημα όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, τους Εφόρους Εκλογής και τους συνεργάτες τους, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους συνεργάτες του, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και γενικά όλες τις Υπηρεσίες που, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, έχουν εμπλακεί στην προετοιμασία των εκλογών, για την άψογη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Εύχομαι σε όλους τους εκλογείς καλή ψήφο.

(ΜΓ)