Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2019 13:01

Γραπτή απάντηση του Υπουργού Υγείας σε δηλώσεις του Δημάρχου Λάρνακας στην εφημερίδα «O Φιλελεύθερος»

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών της εφημερίδας «O Φιλελεύθερος» που αφορούν στο Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, θα ήθελα προς αποκατάσταση της πραγματικότητας να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Τον Ιανουάριο του 2013, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε στον Δήμο Λάρνακας μέρος του χώρου όπου βρίσκεται το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, για την ανέγερση Δημοτικού Μεγάρου. Υποχρέωση του Δήμου ήταν να αναλάβει το κόστος μεταστέγασης του Νοσοκομείου που στεγάζονταν στον παραχωρημένο χώρο.

Από το 2013 μέχρι και το 2017, ο Δήμος Λάρνακας δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια και το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Υγείας, κατέθεσε εκ νέου τροποποιημένη πρόταση, διαφοροποιώντας τις αρχικές υποχρεώσεις του Δήμου με μόνη προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα αναλάμβανε το κόστος της στέγασης των Υπηρεσιών αυτών εντός του νέου χώρου.

Τον Αύγουστο του 2018, σε συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη νέα συμφωνία και παρά το γεγονός ότι με οδηγίες μου πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις με υπηρεσιακούς του Δήμου Λάρνακας για διευκόλυνση της υλοποίησης της συμφωνίας, ο Δήμος Λάρνακας δεν επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον, προφασιζόμενος έλλειψη οικονομικών πόρων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφουγκραζόμενος έστω και την υστάτη τις ανησυχίες του Δήμου Λάρνακας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας στις 2 Μαΐου 2019, διαβεβαίωσε τους δημότες ότι «με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους, η Κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους» και, παράλληλα, εξήγγειλε την παραχώρηση του κτηρίου, με την Κυβέρνηση να αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς των Υπηρεσιών Υγείας που στεγάζονται στο κτήριο στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όταν ολοκληρωθεί η ανέγερσή του, παρά το γεγονός ότι το κόστος αυτό προβλεπόταν να δαπανηθεί από τον Δήμο, ο οποίος είχε και την ευθύνη διαχείρισής τους.

Το Υπουργείο Υγείας το 2018, με δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει ανακαινίσει πλήρως τα Εξωτερικά Ιατρεία Δημητρίου υπό την επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων με κόστος 200,000 ευρώ. Επίσης, δαπανεί ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο για τη συντήρηση του κτηρίου που στεγάζει τα Εξωτερικά Ιατρεία Γενικής Ιατρικής, τα οποία βρίσκονται σε χώρους που δεν θα παραχωρηθούν στον Δήμο Λάρνακας.

Σημειώνεται ακόμη ότι, παρά το γεγονός ότι το διατηρητέο κτήριο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο, το Υπουργείο Υγείας κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για τη συντήρηση και τη βελτίωση του κτηιρίου του Εργαστηρίου των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, του χώρου που στεγάζει τις υγειονομικές υπηρεσίες και του κτηρίου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Όσον αφορά στο αίτημα για συνάντηση, ο Δήμαρχος Λάρνακας όντως απέστειλε επιστολή ταχυδρομικώς, ημερομηνίας 8 Μαΐου 2019, η οποία παραλήφθηκε από το γραφείο μου στις 21 Μαΐου 2019. Εφόσον ο Δήμαρχος της Λάρνακας επειγόταν για τη διευθέτηση συνάντησης για ένα ζήτημα που εκκρεμούσε από το 2013, γιατί δεν επικοινώνησε μαζί μου με άλλο τρόπο, λιγότερο χρονοβόρο; Ήταν ενήμερος ότι το Υπουργείο Υγείας, με οδηγίες μου, κάνει ενέργειες σε μια προσπάθεια να εξεύρει λύση στο πρόβλημα από το 2018; Προτού προβαίνουμε, ως δημόσια πρόσωπα, σε εκμηδενιστικές τοποθετήσεις την εβδομάδα πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, θα ήταν ίσως πιο φρόνιμο να ενημερωνόμαστε για όλες τις παραμέτρους που αφορούν ένα ζήτημα.

Καταληκτικά, θεωρώ ότι τα δημοσιεύματα δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και δημιουργούν λανθασμένα συμπεράσματα. Οι δε δηλώσεις του Δημάρχου Λάρνακας είναι τουλάχιστον ατυχείς. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά παρακολουθούμε το θέμα παρά τις όποιες ενέργειες γίνονται από κάποιους για παραπληροφόρηση.

(ΜΚΥ)