Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2019 13:26

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό και την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε σήμερα Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελιζαμπεθ Σπέχαρ.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης που γίνεται ενόψει και των προετοιμασιών για την έκθεση το καλοκαίρι για την ειρηνευτική δύναμη, ο Πρόεδρος ανέπτυξε στην κα Σπέχαρ τα προβλήματα που δημιουργούνται και προκύπτουν από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.

Όσον αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι από ένα κατάλογο 21 προτάσεων, 21 μέτρων, τα οποία έχει προ καιρού υποβάλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν έχει λάβει μέχρι τώρα οποιαδήποτε απάντηση.

Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη παρουσίας της, «πόσω μάλλον από την ώρα που εκδηλώνονται αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας και δημιουργούνται αυτές οι προκλήσεις επί τόπου».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πιέσεις για αλλαγή των όρων αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το σκηνικό είναι γνωστό, υπάρχουν κάποιες προτάσεις και προθέσεις για την αναθεώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων διεθνώς, όχι μόνο στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, όμως, είμαστε σε μια φάση όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναπτύσσει μια πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε και υπογραμμίζουμε ότι ενόσω διαρκεί η τουρκική κατοχή και ενόσω έχουμε περιστατικά όπως αυτά που γνωρίσαμε τελευταία τόσο στη γραμμή αντιπαράθεσης αλλά και με τις σημερινές επιθετικές προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είναι επιτακτική η ανάγκη [ανανέωσης της θητείας], αφού η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην Κύπρο.

Η συζήτηση θα ξαναγίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς πιστεύουμε ότι και με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε εκθέσεις του για το Κυπριακό αναπτύσσει μια λογική για τα ενεργειακά και ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί να καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη ποιος δημιουργεί τα προβλήματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ζητήματα αυτά της ενέργειας ουδέποτε ήταν μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό και ούτε μπορεί να είναι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα έχει υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η εντελώς παράνομη, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και που παραβιάζει ιδιαίτερα τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι τακτική της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν η κα Σπέχαρ μετέφερε κάτι καινούριο για τους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται μέσω της Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κας Λουτ.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσφατα στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο, επανέλαβε την ετοιμότητα του συζητώντας μάλιστα και κάποιους υποβοηθητικούς, εναλλακτικούς τρόπους, όπως μια κοινή συνάντησή του με τον κ. Ακκιντζί στην παρουσία της κας Λουτ, όπως θα ήταν ενδεχομένως – αν το αποφασίσουν και το θεωρήσουν χρήσιμο τα Ηνωμένα Έθνη – μια συνάντηση, όπως έγινε στο Κραν Μοντανά, άτυπη, με σκοπό να διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να είναι γνωστό με ποιο τρόπο και με ποια ύλη θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Η ετοιμότητα του Προέδρου έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, εκείνο που περιμένουμε είναι τη στάση της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα τη στάση της Τουρκίας, η οποία είδαμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κωλυσιεργούσε και παρέπεμπε σε μελλοντικό χρόνο την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενημέρωση ότι θα επανέλθει η κα Λουτ σύντομα στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι, δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς αυτό».

(ΡΜ/ΑΧ)