Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2019 11:59

Ευρωεκλογές 2019: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε εκλογικό κέντρο στη Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα το εκλογικό κέντρο, στο οίκημα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία, όπου ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης.

Κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με δεκάδες Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έξω από τον χώρο του εκλογικού κέντρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά την εδώ παρουσία μου θέλησα να δω αν όλα διεξάγονται ομαλά και νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση από την ενημέρωση της οποίας έτυχα τόσο από τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και από τον Έπαρχο.

Τα πάντα  βαίνουν ομαλά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι μια ένδειξη η σημερινή συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων του πόσο πιο πολύ η χώρα μας θα ήταν ευτυχής αν γινόταν κατορθωτό να επανενωθεί και να ζούμε πραγματικά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι νόμιμοι πολίτες της Κύπρου μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού,  μια χώρα η οποία θα μπορούσε να προσφέρει ό,τι χρωστά στο σύνολο των πολιτών της».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει σημαντική ροή προσέλευσης από πλευράς Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων και ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε εκλογικές διαδικασίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, θα ζούμε σε μια οικογένεια κρατών που πριν και πάνω από όλα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της αλληλεγγύης, τις αξίες της ανθρωπιάς και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που βρίσκονταν σήμερα στο εκλογικό κέντρο χαιρέτισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ εγκάρδια και με ιδιαίτερη θέρμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας υποφέρει, ή η σημαντικότερη μερίδα των συμπατριωτών μας υποφέρει εξίσου.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι προς όφελος κανενός και πολύ περισσότερο δεν είναι προς όφελος της προκοπής του συνόλου των κατοίκων.

Θέλω να ελπίζω ότι ,σταδιακά ,και μέσα από ανάλογες διαδικασίες θα συνειδητοποιήσουν ποια είναι τα οφέλη από μια λύση όπου θα κυριαρχεί το αίσθημα του αλληλοσεβασμού και θα δημιουργεί ένα κράτος που θα μπορεί να λειτουργήσει πέρα και μακριά από αξιώσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας».

Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας Τουρκοκύπριος ανάμεσα στους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμο, εφόσον υπάρχουν Ευρωπαίοι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διεργασίες και τις διαδικασίες τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και μέσα στην Ευρώπη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι προκλήθηκαν «πληγές» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ερωτηθείς αν την επομένη των εκλογών θα είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια για ενότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πάντοτε σε περιόδους προεκλογικών υπάρχουν και οι στιγμές οξύτητας και ενδεχόμενα και οι στιγμές που διολισθαίνει η γλώσσα. Δεν νομίζω να είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν. Ούτως ή άλλως ουδέποτε στη ζωή μου έχω κρατήσει εκείνα που με πικραίνουν, (ενώ) στεναχωριέμαι όταν προκαλώ πικρία.

Από την επομένη θα πρέπει να δούμε πώς όλοι συνεργαζόμενοι μπορεί να δώσουμε ό,τι, επαναλαμβάνω, χρωστούμε στον κόσμο μας. Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις, όπως είναι το ΓεΣΥ, έχουμε μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, σήμερα μιλάμε πάντα για τις Ευρωεκλογές. Έχουμε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη, ανάλογα και με τα αποτελέσματα. Συνεπώς, να βλέπουμε μπροστά και να διαγράφουμε οτιδήποτε ενδεχόμενα να αποτέλεσε εκτροπή από τον πολιτικό πολιτισμό».

Ερωτηθείς τι θα κάνει κατά το υπόλοιπο της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πάω στο Γραφείο μου να παρακολουθώ από κοντά ότι όλα βαίνουν ομαλά».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη μετάβαση του νωρίτερα σήμερα του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να επισκεφθεί τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, παρουσιάζει βελτίωση παρά την κρισιμότητα.

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ενημέρωση από τους γιατρούς. Ήδη, η διασωλήνωση έχει τερματιστεί, δεν παύει, όμως, να είναι μια δύσκολη κατάσταση.

Ευχήθηκα ό,τι καλύτερο και εύχομαι ό,τι καλύτερο.

Σήμερα θεώρησα ότι είναι μια μέρα που καλό είναι να είμαστε όλοι, πέραν και μακριά από τις αντιπαλότητες μας, ακόμα πιο κοντά».

(ΡΜ/ΜΓ)