Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2018 17:22

Επαφές του Προέδρου της Βουλής κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Γεωργία

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης άρχισε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στη Γεωργία, με συνάντηση που είχε το πρωί με το Γεωργιανό ομόλογό του κ. Irakli Kobakhidze.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον κ. Kobakhidze για τη θερμή φιλοξενία και υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη φίλη χώρα. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει απαρχή περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Kobakhidze, τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση, η οποία συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ειδικότερα για τη συνεργασία στο οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο.

Ο κ. Kobakhidze εξέφρασε την εκτίμησή του για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, όπως και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ευχαρίστησε, επίσης, την Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Κύπρου για τη δωρεά γης για την ανέγερση Γεωργιανού Μοναστηριού στην περιοχή της Γιαλιάς στην επαρχία Πάφου.

Ανταποδίδοντας την πρόσκληση προς το Γεωργιανό ομόλογό του για να επισκεφθεί την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, τα μικρότερα κράτη πρέπει να βασίζουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους σε αρχές και να μετατρέπουν τη γεωστρατηγική τους θέση από πηγή προβλημάτων σε καταλύτη για την εδραίωση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών τους και ευρύτερα. Σ’ αυτό δε το πλαίσιο, μπορούν να μεταφράζουν τη συνεργασία τους σε πρακτικές δράσεις με απτά αποτελέσματα.

Επαναβεβαιώντας τη στήριξη της Κύπρου στα θέματα που αφορούν τη Γεωργία, ο κ. Συλλούρης ευχήθηκε να σημειωθεί πρόοδος στον 43ο γύρο των συνομιλιών που επαναρχίζουν στις 28 Μαρτίου 2018, στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.

Στη συνέχεια ο κ. Συλλούρης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κα Sophie Katsarava στο οποίο παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεμάτων Διασποράς και Καυκάσου κ. Zviad Kvatchantiradze και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γεωργιανής Βουλής κ. Dimitri Tskitishvili. Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων καθώς και ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Γεωργίας κ. Giorgi Margvelashvili και ακολούθως είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Mikheil Janelidze.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ενδεχόμενο, όπως τόνισε, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλα παρόμοια προβλήματα στον κόσμο. Ο Γεωργιανός Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της χώρας του για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Επιτήρησης στη Γεωργία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι, πέραν των θετικών συμβολισμών που εκπέμπει η παρούσα επίσκεψή του και για τις δύο πλευρές, αναμένει ότι σύντομα θα τροχοδρομηθούν συγκεκριμένες δράσεις και συνέργειες προς αξιοποίηση των εμπειριών της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, με επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, ειδικότερα δε στον οικονομικό και εκπαιδευτικό.

Κατά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, επαναλήφθηκε εκατέρωθεν η σημασία της πρώτης αυτής επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής στη Γεωργία.

Ο κ. Janelidze εξέφρασε με τη σειρά του την εκτίμησή του για τη στάση της Κύπρου στα θέματα που αφορούν τη χώρα του και ευχήθηκε να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου με την επίτευξη λύσης βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Γεωργιανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, σε συγκεκριμένους τομείς πιθανής συνεργασίας με την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στη μακρά της εμπειρία στα θέματα τουρισμού και των σχετικών υποδομών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Janelidze για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των δύο Κοινοβουλίων να συμβάλουν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

Το βράδυ, εξάλλου, ο κ. Συλλούρης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Γεωργιανός ομόλογός του.

__________

/ΣΧ