Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2018 19:42

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

 

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα Προεδρίας για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας, τα οποία αφορούν την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020. 

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι στον υπολογισμό των άμεσων ενισχύσεων επιβάλλεται όπως λαμβάνεται υπόψη το κόστος παραγωγής στα κράτη μέλη, το οποίο επηρεάζεται από μια σειρά από ιδιαιτερότητες. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κύπρου, επεσήμανε ότι το κόστος άσκησης γεωργικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένο, αφού εξαρτάται από το κόστος ενοικίου, τους γεωγραφικούς περιορισμούς, τη μεγαλύτερη ένταση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, όπως και το κόστος διαβίωσης. Ο κ. Καδής υπογράμμισε, επίσης, τις θετικές αναφορές που υπήρχαν στην πρόταση των συμπερασμάτων ως προς τη συμβολή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων που συνάδουν με τις υποχρεώσεις της ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού και την Ατζέντα 2030 των ΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα αλιείας, τους Υπουργούς απασχόλησε το πολυετές σχέδιο για τα βενθοπελαγικά είδη στη δυτική Μεσόγειο. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αποτελεί καλή βάση για την επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Ο κ. Καδής τόνισε ότι ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου και ειδικότερα αυτές της βενθοπελαγικής αλιείας στην περιοχή. Είναι ιδιαίτερα θετικό, σημείωσε, το γεγονός ότι η Πρόταση είναι σύμφωνη με τον κανονισμό για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και με προηγούμενα πολυετή σχέδια για διάφορα είδη αλιευμάτων, όπως, επίσης, και το γεγονός ότι οι στόχοι της συνάδουν με άλλες πολιτικές της Ένωσης, ιδίως τις περιβαλλοντικές.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της μελλοντικής ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας γλυκών υδάτων στη ΕΕ μετά το 2020. Τέλος, οι Υπουργοί Γεωργίας ενημερώθηκαν σχετικά με την επικύρωση και ενσωμάτωση σχετικών διεθνών συμβάσεων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στα αλιευτικά σκάφη.

_____________

/ΣΧ