Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2018 17:54

Προεδρικές Eκλογές 2018 – Δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογής κ. Κύπρου Κυπριανού στις 5 μ.μ., στο Κέντρο Τύπου, ΓΤΠ

Τα αποτελέσματα των καλπών σε όλα τα εκλογικά κέντρα στη Δημοκρατία στις 5 μ.μ., ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής κ. Κύπρος Κυπριανού.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά πόσο η ψηφοφορία θα παραταθεί και μετά τις 6 μ.μ., ώρα που η ψηφοφορία λήγει κανονικά σε όλα τα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν τόσο στη Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως η μόνη περίπτωση, στην οποία μπορεί να δοθεί παράταση είναι εάν έξω από εκλογικό κέντρο υπάρχουν ψηφοφόροι έτοιμοι να ψηφίσουν, όχι αν είναι καθοδόν προς το εκλογικό κέντρο. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, «ο προεδρεύων του εκλογικού κέντρου μπορεί να δώσει παράταση, αλλά σε καμίαν περίπτωση αυτές οι παρατάσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 9 μ.μ. Με βάση και τις προηγούμενες εκλογές, θεωρούμε απίθανο να παραταθεί τόσο αργά η ψηφοφορία».

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον αναμένεται το ποσοστό αποχής να είναι υψηλότερο από ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανέφερε πως συγκρινόμενα τα παρόντα αποτελέσματα με τις Βουλευτικές 2016, στις 5 μ.μ., το ποσοστό που έχει ψηφίσει είναι κατά 6 μονάδες υψηλότερο από ότι στις Βουλευτικές 2016. «Άρα, θα μπορούσε κάποιος να αναμένει ότι σίγουρα θα είναι καλύτερο το ποσοστό από ότι στις Βουλευτικές 2016. Όμως, υπολείπεται σημαντικά του ποσοστού των Προεδρικών Εκλογών 2013, το οποίο δεν αναμένεται να το πλησιάσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί αποστολής γραπτών μηνυμάτων sms, ο κ. Κυπριανού είπε πως «παρόλο που είχαμε καλέσει τα επιτελεία να συμπεριφερθούν εντός του πλαισίου της νομοθεσίας, ναι, υπάρχει μαζική αποστολή μηνυμάτων, με τα οποία καλούνται οι ψηφοφόροι είτε να πάνε για να ψηφίσουν είτε να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους. Όπως είπα και το πρωί, επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή της CΥΤΑ και όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψην της Αστυνομίας, θα γίνει διερεύνηση και για να αποκαλυφθούν ονόματα χρειάζεται οπωσδήποτε και διάταγμα δικαστηρίου. Η Αστυνομία θα μελετήσει όλες τις σχετικές καταγγελίες και ασφαλώς, σε συνεννόηση και με τη Νομική Υπηρεσία, θα προχωρήσει αναλόγως.

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να συνδέουν κατά τρόπο σαφή την αποστολή των μηνυμάτων με συγκεκριμένα επιτελεία. Βεβαίως, από το περιεχόμενο μπορεί κάποιος να εξάξει συμπεράσματα. Αλλά αυτά είναι συμπεράσματα.

Για το χθεσινό μήνυμα της δημοσκόπησης, είχε έρθει και κλιμάκιο της Αστυνομίας, οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Εκλογών και του Υπουργείου έδωσαν καταθέσεις, αλλά χρειάζεται διάταγμα δικαστηρίου για να υπάρξει αποκάλυψη ονομάτων αλλά και προέλευσης».

--------------------------
ΜΛ/ΜΚΥ/ΣΧ