Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2018 08:52

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού – 21 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 και εορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε έτους. Με την ενέργεια αυτή ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας, φυλετικών διακρίσεων, και μισαλλοδοξίας.

Η ιστορία δείχνει πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ανέχειας, κρίσης θεσμών και αξιών, ελλοχεύει ο κίνδυνος του ρατσισμoύ που αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της θρησκείας και της οικονομίας. Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση αλλά και δράση ώστε σαν κοινωνία να προστατέψουμε όλα τα πιθανά θύματα του. Επειδή η ρατσιστική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία θα πρέπει να συμβάλουμε τα μέγιστα ώστε οι νέες γενιές να αντιτάσσονται στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό και να δείχνουν σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα προστατεύοντας και υπερασπίζοντας εκείνους που αποτελούν θύματα του ρατσισμού.   

Η UNICEF σε έκθεση της διαπιστώνει πως εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσα τους και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, συνεχίζουν να βιώνουν φαινόμενα ρατσισμού και να πέφτουν θύματα διακρίσεων, λόγω του φύλου, της εθνικότητας, του χρώματος τους, της θρησκείας τους. Όσον αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Κατά των Διακρίσεων η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, οι ρατσιστικές τάσεις φαίνεται να χαρακτηρίζουν την κυπριακή κοινωνία.  Δυστυχώς, η οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας τα οποία σχετίζονται κυρίως με την εθνική καταγωγή ενός προσώπου ή ομάδας προσώπων.

Με αφορμή τα πιο πάνω στοιχεία, ας αποτελέσει η σημερινή μέρα την αρχή για ανάληψη δράσεων από την κυπριακή κοινωνία ώστε ο φόβος της διαφορετικότητας και οι εκδηλώσεις ρατσισμού να εκλείψουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα να προασπίζονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ας δώσουμε όλοι μία ευκαιρία στο άγνωστο και στο διαφορετικό.

 

(ΜΓ/ΣΧ)