Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 14:52

Πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας (CIMIC) «Αργοναύτης 2019» - Φάσεις «Έρευνα – Διάσωση»

Tην Τετάρτη και Πέμπτη, 29 και 30 Μαΐου 2019 αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι Φάσεις «Έρευνας και Διάσωσης» (Ε-Δ), της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019», εντός της περιοχής Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το νυκτερινό σενάριο αφορούσε σοβαρό αεροπορικό ατύχημα, μετά από προσθαλάσσωση αεροσκάφους στην ανοιχτή θάλασσα κατά τη διάρκεια μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης στη Μέση Ανατολή προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ το ημερήσιο σενάριο αφορούσε σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, επίσης κατά τη διάρκεια μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης στη Μέση Ανατολή προς λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τις φάσεις Ε-Δ, συμμετείχαν 21 πλωτά και επτά αεροπορικά μέσα, καθώς και προσωπικό από συνολικά επτά χώρες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν από την Ελλάδα η φρεγάτα «Έλλη», ένα αεροσκάφος C-130 και αλεξιπτωτιστές της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας  - Διάσωσης, από τη Γαλλία η Φρεγάτα «GUAPRETTE», από το Ισραήλ η πυραυλάκατος «ΗΕΤΖ» και τέσσερα περιπολικά πλοία, από το Ηνωμένο Βασίλειο το καταδρομικό «DUNCAN» και  δύο ελικόπτερα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το αποβατικό πλοίο ταχείας μεταφοράς Ειδικών Δυνάμεων YUMA και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας, ενώ από τη Γερμανία ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν από την Εθνική Φρουρά ελικόπτερα της 460 Μοίρας Έρευνας - Διάσωσης, το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλάσια», το πολεμικό πλοίο «Γεωργίου», το πολεμικό πλοίο «Τσομάκης», το πολεμικό πλοίο «Αμμόχωστος» και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Από την Αστυνομία Κύπρου συμμετείχαν ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων και η άκατος «Θησέας» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, στην άσκηση έλαβαν μέρος ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, εξειδικευμένοι νοσηλευτές του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Τέλος, στην άσκηση συμμετείχε και το υποστηρικτικό σκάφος «NIOVI» της ιδιωτικής εταιρίας EDT Offshore.

Ο συντονισμός των επιχειρήσεων και η διαχείριση της κρίσης κατά τις Φάσεις Ε-Δ, εκτελέστηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ, καθώς και από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στο οποίο συγκλήθηκε η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων κρατικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση  περιστατικών μαζικής διάσωσης αμάχων που μεταφέρονται από εμπόλεμη ζώνη.

Η συνεργασία των κυπριακών Υπηρεσιών με αεροναυτικές Δυνάμεις φίλιων κρατών απέδειξε την πλήρη ετοιμότητά τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού εκτάκτου ανάγκης σε όλο το θαλάσσιο και εναέριο χώρο ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

(ΜΛ/ΕΙ)