Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 18:31

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την έναρξη της τελικής φάσης της άσκησης "Αργοναύτης/Εστία"

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω εδώ σήμερα, στην τελική φάση της ετήσιας πολιτικοστρατιωτικής άσκησης «Αργοναύτης 2019». Η άσκηση «Αργοναύτης» είναι μια πολύπλευρη άσκηση, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η μόνη πολιτικο-στρατιωτική άσκηση που καλύπτει, μεταξύ άλλων, τη ζωτική πτυχή των επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι ξένοι συμμετέχοντες και παρατηρητές. Το γεγονός ότι φέτος συμμετέχουν ενεργά 21 χώρες αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της αξίας της άσκησης.

Το αυξημένο ενδιαφέρον  οφείλεται  στο υψηλό επίπεδο της άσκησης και τη σημασία που της αποδίδεται και καταδεικνύει ότι υπάρχει επίγνωση του μεγέθους των προκλήσεων και της πολυπλοκότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που καθιστά επιτακτική την από κοινού εντατικοποίηση της εγρήγορσης και της ετοιμότητάς μας. Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως «ασφαλές κέντρο μεταφοράς». Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πρόθυμη και έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη για να υπερασπιστεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των στενών εταίρων μας, και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.

Η ετοιμότητα μπορεί να ελεγχθεί εκ των προτέρων και να βελτιωθεί σε συνθήκες μη κρίσεως. Αυτός είναι και ο στόχος της παρούσας διήμερης άσκησης επί χάρτου, που συντονίζει τις διαδικασίες του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» καθώς και αυτές της Ομάδας Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων (γνωστής και ως «ΝΕΟ»), η οποία σήμερα αριθμεί 19 χώρες-μέλη, συν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Η Ζωντανή Άσκηση που θα παρακολουθήσουμε σήμερα το απόγευμα, στη βόρεια αποβάθρα και στον Χώρο Επιβατών του λιμανιού της Λάρνακας, αποτελεί την τελική φάση.

Κυρίες και κύριοι,

Δεκατρία χρόνια πριν, η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως «ασφαλές καταφύγιο» για επιχείρηση εκκένωσης πολιτών κατά την κρίση του Λιβάνου του 2006. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρίθηκαν αμέσως και αποτελεσματικά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των διεθνών εταίρων. Το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πολιτική Άμυνα μαζί με τους εθελοντές της, η Αστυνομία, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, η Εθνική Φρουρά, το Τμήμα Τελωνείων, οι αρμόδιες Αρχές για τη Μετανάστευση, οι Αρχές Λιμένων και Αεροδρομίων, η Κοινωνία των Πολιτών, ο Ερυθρός Σταυρός, όλοι εργάστηκαν συντονισμένα, μαζί με τους ξένους διπλωμάτες και τις ξένες ομάδες κρίσης που σταθμεύουν στην Κύπρο, για να διαχειριστούν μια εισροή της τάξης των 60.000 εκκενωθέντων αμάχων και να μεριμνήσουν για τις ζωτικές τους ανάγκες.

Αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία συνεργασίας και συντονισμού κωδικοποιήθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης «ΕΣΤΙΑ». Πέραν αυτής της τελευταίας φάσης, τις δύο τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν άλλες φάσεις του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» σε τρεις περιοχές της Λάρνακας, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου «Kίτιον», το οποίο προορίζεται να χρησιμεύσει ως ένας από τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης, στο Κέντρο Συντονισμού "Ζήνων" δίπλα από το αεροδρόμιο, και στις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Άμυνας της Λάρνακας.

Πιστεύουμε ότι οι σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να παραμένουν σε σκοτεινά συρτάρια. Είναι αναγκαίο να εξετάζονται ενδελεχώς και να βελτιώνονται περαιτέρω μέσω ασκήσεων και ανταλλαγής ιδεών. Αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός της άσκησης "Αργοναύτης": να εξετάσει στην πράξη, να αξιολογήσει και να βελτιώσει τα υφιστάμενα σχέδια δράσης ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ολοκληρωμένη προετοιμασία είναι το ήμισυ μιας επιτυχημένης επιχείρησης, η οποία, σε δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και να ελαφρύνει τον πόνο όσων υποφέρουν.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς όλες τις χώρες και όλες τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας που συμμετείχαν στις ασκήσεις συμβάλλοντας στην επιτυχία της άσκησης «Αργοναύτης 2019».

Σας ευχαριστώ πολύ που είσαστε μαζί μας σήμερα και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.

-------------------------- 

ΕΙ