Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2018 09:49

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην ποιητική βραδιά «Συναπάντημα Γενεών», χθες

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στην ποιητική βραδιά «Συναπάντημα Γενεών», που διοργανώνεται από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Τρεις γενιές ποιητών συναντώνται στην αποψινή εκδήλωση και μας παρουσιάζουν δείγματα της δημιουργίας τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, μετά από εισήγηση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα προς την Εταιρεία Συγγραφέων της Ελλάδας, το 1997. Η πρώτη μέρα της ποίησης γιορτάστηκε στην Αθήνα το 1998. Από την επόμενη χρονιά, καθιερώθηκε από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μετά από εισήγηση του τότε Πρέσβη της Ελλάδας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό,  κ. Βασίλη Βασιλικού.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, χαιρετίζουμε εκδηλώσεις όπως η αποψινή, με τις οποίες προβάλλεται η αξιόλογη ποιητική δημιουργία του τόπου μας, παρέχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία της συνάντησης και επικοινωνίας των ποιητών μας με το κοινό. Η σημασία τέτοιων εκδηλώσεων δεν είναι μόνο καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική, αν συνυπολογίσουμε την ευρύτερη κοινωνική λειτουργία της ποίησης και της τέχνης γενικότερα.

Με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο, αφενός, έχουμε ήδη εντάξει στα Αναλυτικά Προγράμματα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης πολλά αξιόλογα κείμενα της κυπριακής λογοτεχνίας και, αφετέρου, ενθαρρύνουμε τις επισκέψεις λογοτεχνών στα σχολεία και τις συναντήσεις τους με τους μαθητές μας. Πρόσφατα μάλιστα συστάθηκε Διατμηματική Επιτροπή Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο και την Κοινωνία, που εργάζεται για την προώθηση δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη κουλτούρας φιλαναγνωσίας στους νέους μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κρίνεται αναγκαία και η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων και η ανάπτυξη σε αυτούς θετικής στάσης απέναντι στη λογοτεχνική δημιουργία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εσείς, ως Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόσο για την προβολή και την ανάδειξη της λογοτεχνικής και γενικότερα της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας, όσο και της σημαντικής εργασίας που επιτελείται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για τον ίδιο σκοπό. Ήδη εδώ και έξι χρόνια έχει θεσμοθετηθεί στο Υπουργείο μας ο Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στον τομέα της λογοτεχνίας. Ο Διαγωνισμός αυτός είναι αφιερωμένος φέτος στα 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού και θα ολοκληρωθεί με ειδική τελετή στις 21 Μαρτίου. Εκτός αυτού, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετέχουν σε πολλούς άλλους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνονται από άλλους φορείς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Αγαπητοί μου,

Οι εποχές είναι σκληρές για τους ποιητές με όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Τους έχουμε ανάγκη να αγγίζουν τις ψυχές μας με τα δημιουργήματά τους. Χρειαζόμαστε τη σκέψη τους για να φωτιστεί η δική μας σκέψη, αναζητάμε τους προβληματισμούς τους για να τους ταυτίσουμε με τους δικούς μας, για να μη νιώθουμε μόνοι στον κόσμο.

Ο ρόλος των ποιητών μας είναι λυτρωτικός, όπως όλων των καλλιτεχνών, ενάντια στον ορθολογισμό και τον βασανισμό της ζωής ενώ η παιδαγωγική δύναμη του έργου τους,  δρα ως μορφωτικό αγαθό ενάντια στην εκρίζωση των δημιουργικών δυνάμεων των νέων μας. Λογοτεχνία και παιδαγωγική καλλιεργούν και μορφώνουν τον άνθρωπο από την αρχή ως το τέλος της ύπαρξής του. Οι ποιητικές φωνές ενεργοποιούν, οξύνουν την κριτική σκέψη, την αισθητική ουσία και τον προβληματισμό, την φαντασία και το συναίσθημα, αφού αισθητική παιδεία και συναισθηματική νοημοσύνη αναπνέουν μέσα από την ποίηση, στοχεύοντας στον στοχασμό και όχι στην αδρανοποίηση του ανθρώπου.

Οι ποιητές μας, προσφέρουν αφειδώλευτα αισθητική παιδεία, ομορφιά, ευχαρίστηση μέσα από τη συγκίνηση του ωραίου που δημιουργείται με τη σκέψη, η οποία επεξεργάζεται τις εικόνες που η ποίησή τους μορφοποιεί, ενεργοποιώντας μοναδικά τη φαντασία του καθενός μας.

Συνεπώς, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την αξία της λογοτεχνικής δημιουργίας, συγχαίρουμε και τιμούμε τους ποιητές και τις ποιήτριες που λαμβάνουν μέρος στην αποψινή εκδήλωση, με την ευχή για νέες δημιουργίες και πολλές επιτυχίες στη συγγραφική τους διαδρομή.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποψινή σας εκδήλωση.

(ΜΑΚ/ΑΧ)