Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2019 09:28

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, χθες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί για τη Γενεύη για να παρευρεθεί στην 108η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί την Κυριακή, 9 Ιουνίου για τη Γενεύη για να παρευρεθεί στην 108η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας γνωστού και ως ILO, ο οποίος φέρνει μαζί εταίρους από τις τριμερείς σχέσεις εργασίας στα 187 κράτη-μέλη του.

Η φετινή ετήσια διάσκεψη συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και ως εκ τούτου έχει υψηλή συμβολική σημασία, προσθέτοντας ένα εορταστικό χαρακτήρα. Στη διάσκεψη θα εγκριθεί και η επετειακή διακήρυξη της εκατονταετηρίδας του Οργανισμού.

Στη διάσκεψη θα παρευρεθούν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αρκετοί ηγέτες των «28» της ΕΕ, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν. Στη διάσκεψη θα βρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, και εκτός από το ενδιαφέρον της ίδιας της Διάσκεψης της Εκατονταετηρίδας, ο Πρόεδρος θα έχει και την ευκαιρία για διμερείς επαφές με ομολόγους του οι οποίες θα εστιασθούν στην προώθηση των ιδιαίτερων εθνικών ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα μας.

Κάτω από το γενικό θέμα «Οικοδομώντας ένα μέλλον ευπρεπούς και αξιοπρεπούς εργασίας», στη διάσκεψη, εκτός από ένα άλλο κεντρικό θέμα που είναι η «Βία και παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας», θα αναπτυχθούν θεματικές όπως «Μαζί για ένα φωτεινότερο μέλλον χωρίς εργασία παιδιών», «Τεχνολογικές δυνατότητες για ευπρεπή εργασία», «Θέσεις και προσόντα για αξιοπρεπή εργασία», «Πολυμερείς σχέσεις για δικαιοσύνη στην εργασία», «Ελευθερία του συμβάλλεσθαι και έμπρακτη αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων» και «Επιχειρηματικότητα για αξιοπρεπή εργασία».

Στη συνέχεια, την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μάλτα για να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής των νοτίων κρατών-μελών της ΕΕ.

Παρά τον άτυπο χαρακτήρα του σχήματος των «επτά μεσογειακών», η συμμετοχή και των δυο βασικών ενεργειακών εταίρων μας από την ΕΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο στη συνάντηση της Μάλτας. Εξάλλου, αυτή η έκτη σύνοδος θα είναι και μια πρόσθετη ευκαιρία για να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα που έχει ενώπιόν της, ειδικά αυτή την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πέμπτη Σύνοδο στη Λευκωσία τον περασμένο Ιανουάριο και την ιδιαίτερα ενισχυτική διακήρυξη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή μας προσβλέπουν στην έκτη Σύνοδο και στη συνέχεια των συνεννοήσεων και του συντονισμού στη βάση κοινών ενδιαφερόντων, στο πλαίσιο βέβαια πάντα της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το άτυπο σχήμα πολυμερούς συνεργασίας των επτά νοτίων κρατών της ΕΕ, που είναι όλα μέλη της Ευρωζώνης, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2013 μετά από πρωτοβουλία των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ισπανίας με στόχο να υπάρξει ένα πρόσθετο βήμα διαλόγου και συντονισμού στη βάση ιδιαίτερων κοινών ενδιαφερόντων των νοτίων μελών της Ένωσης».

Ερωτηθείς αν κατά τη Σύνοδο στη Μάλτα θα επιχειρηθεί ένας πρώτος συντονισμός ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουνίου όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως να ζητηθεί η λήψη μέτρων κατά εταιρειών που συνδράμουν στις ενέργειες αυτές, ο κ. Προδρόμου είπε πως «σίγουρα η παρουσία εκεί άλλων ηγετών κρατών της ΕΕ είναι μια πρόσθετη ευκαιρία για να γίνουν διαβουλεύσεις και προσυνεννοήσεις.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ήδη από τον περασμένο μήνα, γίνονται από τη διπλωματική Υπηρεσία και από την Κυβέρνηση διαρκείς επαφές για συντονισμό ενόψει της προετοιμασίας της αντίδρασης της ΕΕ, η οποία έχει ήδη τρόπον τινά εξαγγελθεί. Νοουμένου ότι δεν θα τερματιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, είχε γίνει λόγος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επανεξέταση του θέματος.

Στη συνάντηση της Μάλτας ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του και αυτό το θέμα σίγουρα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια αναφορά στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ στην Κοινή Διακήρυξη που θα εκδοθεί μετά τη Σύνοδο στη Μάλτα, ο κ. Προδρόμου είπε πως «θα πρέπει να εκδοθεί Διακήρυξη για την οποία ήδη γίνονται οι προεργασίες και οπωσδήποτε θα επιδιώξουμε να υπάρξει κάποια αναφορά όπως εξάλλου υπήρχε και στην προηγούμενη Διακήρυξη των ‘7’».

Κληθείς να πει εάν έχει ξεκαθαρίσει ποιά μέτρα ενδεχομένως να ζητήσουμε από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό θα είναι αποτέλεσμα του συντονισμού, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και επομένως παίζει ρόλο το πώς βλέπουν οι εταίροι μας αυτά τα ζητήματα. Εκείνο το οποίο είναι το βέλτιστο και το εφικτό είναι η επιδίωξη της δικής μας Κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι στη Γενεύη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

---------------------------

ΡΜ/ΕΙ