Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2019 14:29

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη διυπουργική σύσκεψη για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προήδρευσε, σήμερα, σύσκεψης της διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:

«Σήμερα, στη διυπουργική σύσκεψη για την πρόληψη όσον αφορά τις πυρκαγιές, επιβεβαιώθηκε ο βαθμός ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών του κράτους. Έχουμε εξετάσει και όλα τα απορρέοντα από τη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Προεδρικό. Είδαμε πολλά θέματα, ήδη εξασφαλίζεται ένα ακόμα πτητικό μέσο, ένα ελικόπτερο, άρα θα είμαστε ενισχυμένοι σε σχέση με πέρσι ενώ γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν.

Όσον αφορά τα θέματα καθαρισμού που υπάρχουν ιδιαιτερότητες λόγω της πολυομβρίας, φέτος έχουν δοθεί περισσότερα κονδύλια, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες και βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Έχει ήδη εξασφαλιστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα επιπλέον ποσό της τάξης των €3.500.000 που αφορά τους καθαρισμούς αγροτικών δρόμων, έχουν γίνει συνεννοήσεις και με την Αστυνομία που να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα όλων των δρόμων την καλοκαιρινή περίοδο, σε περιόδους που γίνονται και φεστιβάλ στα χωριά. Επίσης, έχει γίνει επισκόπηση όλων των θεμάτων της στελέχωσης, που δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αυτή τη στιγμή ενώ προωθείται και νομοθεσία με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους Δήμους εκεί που ιδιώτες δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους να γίνεται και επιβολή προστίμου και ελπίζουμε αυτό να προχωρήσει σύντομα.

Έχει αυξηθεί και το κονδύλι σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή καμπάνια για την πρόληψη και ειδικά όσον αφορά τις αστικές περιοχές, σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων, θα εκδοθεί και ένα νέο φυλλάδιο με εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τις πόλεις. Επιπρόσθετα, υπογράφεται και μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών που έχουν γενική επιχειρησιακή ευθύνη ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που εξελίσσεται η κάθε πυρκαγιά, ούτως ώστε να είναι καθορισμένος ο ρόλος, καθορισμένες οι αρμοδιότητες όλων και να μην υπάρχει καμία γκρίζα σκιά. Θέλω να πω ότι όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών, οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ετοιμότητα, παραταύτα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί.

Οι πυρκαγιές θεωρούνται φυσικές καταστροφές. Ο λόγος που θεωρούνται φυσικές καταστροφές είναι ότι, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προέρχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα, τις πλείστες φορές, όταν εκδηλωθούν δεν μπορούν να προβλεφθούν και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Άρα, όλοι είμαστε υπεύθυνοι ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου να προστατεύσουμε τη φύση, να προστατεύσουμε τα δάση μας, να προστατεύσουμε την ύπαιθρο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνονται πολλές εκδρομές, που είμαστε στην ύπαιθρο, γιατί η καταστροφή μπορεί να είναι μεγάλη. Αυτό το βλέπουμε σε πάρα πολλές χώρες, το βλέπουμε σε χώρες ανεπτυγμένες με πολύ δυνατά επιχειρησιακά προγράμματα, άρα έχουμε ευθύνη όλοι να προστατεύσουμε τη χώρα έναντι αυτού του μεγάλου κινδύνου που λέγεται πυρκαγιά», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

 

 

(ΕΚ/ΣΧ)