Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2019 09:42

Χαιρετισμός της ΥMΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο. Έργα σε πηλό»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο.  Έργα σε πηλό».  Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος PicassoMediterranée, (o Πικάσσο και η Μεσόγειος), του Εθνικού Μουσείου στο Παρίσι, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Μία έκθεση έργων του Πάμπλο Πικάσσο συνιστά από μόνη της ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός.  Αυτό, γιατί ο Πικάσσο, υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς εικαστικούς του 20ου αιώνα και σημάδεψε όσο κανένας άλλος τη σύγχρονη τέχνη. 

Τα έργα κεραμικής του Πικάσσο, που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση προέρχονται από δύο σημαντικά μουσεία της Γαλλίας, το Εθνικό Μουσείο Πικάσσο στο Παρίσι (Musée national Picasso - Paris) και το Μουσείο Πικάσσο στην Αντίπ (Musée Picasso, Antibes)όπως επίσης και από ιδιωτική συλλογή στην Ελβετία και αποτελούν το λιγότερο γνωστό, στο ευρύ κοινό, μέρος της δημιουργίας του.  

Ο δανεισμός των σημαντικών αυτών έργων στο Κυπριακό Μουσείο, αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης στον επαγγελματισμό του Κυπριακού Μουσείου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων.  Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, κυπριακές αρχαιότητες που έχουν ομαδοποιηθεί σε συγκεκριμένες θεματικές, σχήματα και μοτίβα της αρχαιότητας, στοιχεία των οποίων μπορεί να αισθανθεί κάποιος και στα έργα του Πικάσσο.

Είναι, επομένως για μένα μεγάλη τιμή να εγκαινιάσω αυτή την έκθεση, με έργα ενός καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Πάμπλο Πικάσσο.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στους εμπνευστές της αρχικής ιδέας της έκθεσης και ιδιαίτερα στο εξαίρετο προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο μας παρέχει σήμερα την μοναδική αυτή ευκαιρία να δούμε αυθεντικά έργα ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη που έρχονται σε διάλογο με επιλεγμένες κυπριακές αρχαιότητες.

( ΔΚ )